Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Jurnalul National: Opriti braconajul!

Braconajul pestelui pe Dunare, in Delta, dar si pe raurile si lacurile interioare a luat in ultima vreme o amploare de neimaginat pentru o tara civilizata, membra a Uniunii Europene. Sub privirile neputincioase ale autoritatilor se braconeaza si se vand pe piata neagra cantitati uriase de peste si de icre. Nimeni nu cunoaste dimensiunile reale ale acestui jaf national. Zi si noapte are loc un adevarat macel, chiar si asupra speciilor protejate, pentru care s-a interzis pescuitul, cum ar fi sturionii – cega, pastruga, nisetrul si morunul.

Numai in zona Giurgeni-Vadu Oii, Politia de Frontiera a aplicat 75 de sanctiuni contraventionale si a intocmit 27 de dosare penale. In Delta, angajatii de la ANPA Tulcea au confiscat 15.700 de metri de plasa monofilament, 34 de setci interzise si au retinut sute de kilograme de peste, doar in zonele Razelm-Sinoe, Rosu-Rosulet si Puiu-Puiulet.

Au fost confiscate, de asemenea, pe parcursul lunii martie 11 ambarcatiuni si 10 motoare si au fost intocmite 14 dosare pentru infractiuni la OUG 23/2008 privind pescuitul si acvacultura. Dar nici unul dintre braconierii prinsi in flagrant nu a fost condamnat. Toti au primit "scoaterea de sub urmarire penala" (SUP) pe motiv ca "fapta nu prezinta pericol social". Autoritatile propun interzicerea pescuitului pe timp de noapte si inasprirea legislatiei privind braconajul.

In ultimii ani, braconajul pe Dunare, mai ales in Delta, dar si pe raurile si lacurile interioare a luat o amploare de neimaginat pentru o tara civilizata, membra a Uniunii Europene.

Sub privirile "neputincioase" ale autoritatilor se braconeaza si se vand pe piata neagra cantitati uriase de peste si de icre. Nimeni nu cunoaste dimensiunile reale ale acestui jaf national. Are loc un adevarat macel chiar si asupra speciilor protejate, pentru care de cativa ani s-a interzis pescuitul, cum ar fi sturionii.

In ultima perioada, numai in zona Giurgeni-Vadu Oii, Politia de Frontiera a aplicat 75 de sanctiuni contraventionale in baza Legii 192/2001 si a intocmit 27 de dosare penale. Dar nici unul dintre braconierii prinsi in flagrant nu a fost condamnat. Toti au primit "scoaterea de sub urmarire penala" (SUP) pe motiv ca "fapta nu prezinta pericol social" (art.18 alin.1 Cod de Procedura Penala ).

"Este adevarat ca si legislatia este oarecum permisiva" – ne-a declarat dl comisar Adrian Zaharia, sef-Birou Combaterea Infractionalitatii Transfrontaliere la Politia de Frontiera Fetesti. "Totusi, incepand din anul 2008, odata cu intrarea in vigoare a Ordonantei nr. 23, se considera infractiune chiar si simpla detinere a unui aparat electric sau a altui obiect folosit la braconaj. Asta vine in detrimentul braconierilor si in sprijinul organelor de control. Insa, chiar si in aceste conditii, pedepsele penale se lasa asteptate in continuare, desi, noi intocmim si apoi trimitem dosarele mai departe, insotite de dovezi" – ne-a declarat reprezentanul Politiei de Frontiera Fetesti.

"Din nefericire, sub masca pescuitului, multi dintre acesti oameni comit, mai ales noaptea, si alte fapte penale, cum ar fi traficul de combustibili sau de alte bunuri sustrase de pe navele aflate in miscare pe Dunare" – mai spune dl comisar Zaharia.

Pe de alta parte, multi dintre cei prinsi la braconat sunt recidivisti, fiind depistati a doua sau a treia oara cu plase interzise la pescuit, cu aparate electrice, cu peste sub dimensiunile legale sau pentru care pescuitul este interzis prin lege etc., dar, din diverse considerente, ei nu ajung sa fie condamnati, ci sunt scosi de sub urmarire penala si primesc cel mult o amenda administrativa.

DELTA – RAIUL BRACONIERILOR

Delta Dunarii a devenit in ultimii ani raiul braconierilor. Dl Constantin Enache, seful filialei Tulcea a Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA) ne-a marturisit ca, in ciuda eforturilor facute de autoritati, fenomenul a luat o amploare de necontrolat.

"Numai in ultima saptamana, angajatii de la ANPA Tulcea au confiscat 15.700 de metri de plasa monofilament, 34 de setci interzise la pescuit si au confiscat sute de kilograme de peste, aceasta doar in zonele Razelm – Sinoe, Rosu – Rosulet si Puiu – Puiulet. Au fost confiscate, de asemenea, pe parcursul lunii martie, 11 ambarcatiuni si 10 mototoare si au fost intocmite 14 dosare pentru infractiuni la OUG 23/2008, privind pescuitul si acvacultura.

Se braconeaza toate speciile de peste, inclusiv cele oprite la pescuit prin lege, cum este cazul sturionului (cega, pastruga, nisteru sau morun – n.r.). "Sunt prinsi de acesti braconieri chiar si puii de sturion de 400-500 de grame, deversati in Dunare anul trecut de firmele de acvacultura, prin programul national de repopulare a Dunarii cu sturion" – spune dl Constantin Enache.

Dar, cum se valorifica pestele prins ilegal, de exemplu, sturionul si icrele negre sau cele de stiuca, in conditiile in care pescuitul si comercializarea acestora sunt interzise prin lege? Ne raspunde tot dl Constantin Enache: "Acesti oameni dovedesc o imaginatie extraordinara, pentru a eluda legea si a pacali autoritatile.

De exemplu, unul a fost prins cu o galeata in care avea, sub un strat de oua de gaina, icre de stiuca; altul, de la Gorgova, cobora mereu din vapor cu un burlan de soba, in care bagase pungi de plastic cu icre negre si icre de stiuca. Dar cel mai ingenios s-a dovedit un ins din Sfantu Gheorghe, care a chemat salupa salvarii pentru ca era sotia bolnava si a ascuns in salupa peste si icre de contrabanda, pe care voia sa le vanda la Tulcea.

Sigur, nu acestia fac cele mai mari pagube in Delta si pe Dunare. Prapad fac cei care predau pestele braconat in cantitati industriale unor complici dotati cu autodube frigorifice si care transporta si comercializeaza pestele pe piata neagra din toata tara, mai ales in Bucuresti".
 

spot_img

Ultimele știri