Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Jurnalul National: ORDONANTA AMANATA/Zonele verzi, in pericol

In Bucuresti s-a construit mult si prost ani de zile. S-au distrus zone verzi prin incalcarea legilor sau incadrarea din condei a unor terenuri drept zone construibile. Cartierele rezidentialesau birourile de lux au topit hectare intregi de verdeata. In ciuda acestui asalt al betonului, legile care protejeaza mediul se zbat pe masa diverselor comisii de avizare.

Construirea de blocuri pe spatiile verzi a devenit un obicei revoltator
In 2005, Ordonanta de Urgenta 114 interzicea schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi, indiferent de regimul juridic al acestora. Baietii destepti din imobiliare au avut grija ca articolul 71, care se refera strict la salvarea zonelor verzi, sa fie modificat. Astfel, miza acestui articol a devenit motiv de dezbatere a unor sedinte fara sfarsit.

In sedinta Comisiei pentru Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor de miercuri, 25 februarie, au fost respinse amendamentele Legii Specifice a spatiilor verzi 24/2007. In acest mod, s-a legalizat practic construirea unor asa-zise "obiective economice si socioculturale" pe spatiile verzi din intravilan. "In comisia din aceasta saptamana mai multi primari au sustinut ca amendamentele acestea ar impiedica dezvoltarea viguroasa si sustinuta a unor sate. Pentru tineri edilii isi doresc sa ridice blocuri pe malul izlazurilor. Din punctul meu de vedere, este indoielnic faptul ca acestia se vor duce sa locuiasca la tara.

In dezbatere, reprezentantul Ministerului Mediului, cel care ar trebui sa militeze pentru pastrarea spatiilor verzi, a propus respingerea Ordonantei 114! Motivatia ministerului este ca are in lucru un alt act normativ care sa reglementeze situatia spatiilor verzi. Insa, in intervalul pana la intrarea in vigoare a acestui nou act normativ, numeroase spatii verzi ar fi putut capata statutul de construibil. Din fericire, Comisia a amanat dezbaterea Ordonantei 114, care ramane inca in vigoare pana la votul final din plen", a precizat pentru Jurnalul National Nicusor Dan, presedintele asociatiei "Salvati Bucurestiul".

Ordonanta 114, cea care a salvat practic zonele verzi de orice constructie, a fost dintotdeauna calcaiul lui Ahile in confruntarile dintre alesii nostri si ONG-urile de mediu. Astfel, desi figura pe ordinea de zi, votul pentru aceasta a fost amanat pentru doua saptamani. "Pozitia Ministerului Mediului privind OUG 114/2007 este ingrijoratoare! In sedinta, reprezentantii ministerului nu au sustinut aceasta initiativa, emisa totusi de Ministerul Mediului in 2007. Pozitia a fost comunicata chiar de catre secretarul de stat al acestei institutii, prezent in cadrul sedintei din comisie. Numerosi membri ai comisiei au avut pozitii de sustinere a ordonantei, iar ONG-urile au prezentat rezultatele unui studiu realizat in 2008, cu sprijinul IMAS, care arata ca 66% din cetatenii romani sunt direct afectati de constructiile pe spatiile verzi, cat si ca 77% dintre cetatenii romani doresc incetarea acestora", a precizat Liana Buzea, presedinte EcoAssist.

MAI MULT VERDE
ONG-urile vor organiza luni, 2 martie, o dezbatere publica pentru mult discutata Ordonanta 114 in sala de sedinta a Comisiei pentru Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic a Camerei Deputatilor. Pentru satisfacerea unor interese locale ale diversilor primari, aceasta ordonanta risca sa fie respinsa. "In cazul in care, in cadrul acestei dezbateri, cele 13 ONG-uri de mediu vor constata ca OUG 114/2007 nu are sustinere din partea celor doua institutii vizate, Ministerului Mediului si Ministerului Dezvoltarii, acestea vor organiza o consultare publica privind spatiile verzi din intravilan, in cadrul Camerei Deputatilor.

La aceasta consultare vor fi deschise usile si catre asociatiile de locatari si proprietarii institutiilor de invatamant superior de specialitate, intreprinderilor specializate in amenajare peisagistica, cat si institutiilor publice si private de sanatate. Scopul va fi acela de a prezenta spatiile verzi din intravilan din mai multe perspective si de a forma o imagine publica de ansamblu asupra acestui subiect", a mai precizat Liana Buzea.
 

spot_img

Ultimele știri