JYSK va finan╚Ťa proiectele WWF de la Mahmudia de protejare a habitatelor acvatice

in CSR 28 January 2021 63 Views

JYSK Rom├ónia se al─âtur─â eforturilor de reconstruc╚Ťie ecologic─â depuse de WWF-Rom├ónia ├«n Delta Dun─ârii, prin demararea unui parteneriat desf─â╚Öurat pe o perioad─â de 3 ani. De-a lungul acestei perioade, compania scandinav─â va sponsoriza activit─â╚Ťile ce asigur─â sustenabilitatea lucr─ârilor de reconstruc╚Ťie ecologic─â derulate de WWF-Rom├ónia ├«n zona Mahmudia, Delta Dun─ârii.

Foto: Cristian Mititelu/ WWF

Procesul de reconstruc╚Ťie de la Mahmudia a transformat o suprafa╚Ť─â de 1000 ha, din teren agricol ├«n lac ╚Öi a determinat crearea de condi╚Ťii pentru refacerea biodiversit─â╚Ťii, dar si oportunit─â╚Ťi┬á de utilizare economic─â sustenabil─â a suprafe╚Ťei de c─âtre localnici. Acum, dup─â 5 ani de la finalizarea lucr─ârilor hidrotehnice, sunt necesare ac╚Ťiuni de ├«ntre╚Ťinere ╚Öi gestionare a beneficiilor reconstruc╚Ťiei. Pentru urm─âtorii ani sunt esen╚Ťiale ac╚Ťiunile de eliminare a speciilor de plante invazive de pe uscat ╚Öi din ap─â, de re-plant─âri de salcie ╚Öi plop autohton, acolo unde plantele au fost compromise, precum ╚Öi asigurarea condi╚Ťiilor de cuib─ârire pentru p─âs─âri.

Zona reconstruit─â, fosta incint─â agricol─â Carasuhat, a devenit acum un lac ce poate da na╚Ötere ├«n urm─âtorii ani la activit─â╚Ťi economice sustenabile noi, ├«n beneficiul naturii ╚Öi al comunit─â╚Ťilor locale – ecoturism, birdwatching, pesca-turism, utilizarea sustenabil─â a stufului ├«n produse me╚Öte╚Öug─âre╚Öti. Pentru ca aceste activit─â╚Ťi s─â poat─â fi realizate ├«n comunit─â╚Ťile locale, WWF-Rom├ónia ╚Öi-a propus realizarea unui model de dezvoltare socio-economic─â sustenabil─â a zonei, acceptat de c─âtre to╚Ťi factorii interesa╚Ťi din zon─â.

ÔÇ×JYSK acord─â aten╚Ťie dezvolt─ârii durabile de mul╚Ťi ani ╚Öi, ca parte a acestui demers, am ales mai multe Obiective Globale ONU asupra c─ârora s─â ne concentr─âm. Trei dintre acestea sunt Clean Water and Sanitation, Decent Work and Economic Growth ╚Öi Climate Action. Proiectul dezvoltat de WWF-Rom├ónia la Mahmudia atinge toate aceste aspecte. Este un exemplu foarte bun despre cum putem reconstrui o zon─â afectat─â de interven╚Ťia d─âun─âtoare a omului, f─âcut─â ├«ntr-o vreme ├«n care nu ne g├óndeam la binele planetei. Acum ╚Ötim c─â binele planetei este ╚Öi binele nostru ╚Öi c─â totul este interconectat. La Mahmudia, p─âstrarea ariilor umede din Delt─â duce la cre╚Öterea economic─â pentru comunit─â╚Ťile locale ╚Öi la conservarea speciilor caracteristice DelteiÔÇŁ, a declarat Alex Bratu, Country Manager JYSK Rom├ónia ╚Öi Bulgaria.

ÔÇ×Proiectul de reconstruc╚Ťie ecologic─â de la Mahmudia face parte din ini╚Ťiativele WWF-Rom├ónia de protec╚Ťie a apelor, prin refacerea ecosistemelor acvatice din Delta Dun─ârii ╚Öi promovarea valorilor naturale ╚Öi culturale din zon─â, cu scopul de a sus┼úine dezvoltarea comunit─â┼úilor locale. Proiectele de reconstruc╚Ťie ecologic─â sunt proiecte complexe, derulate pe termen lung ┼či cu costuri ridicate, drept pentru care orice implicare este binevenit─âÔÇŁ, a declarat Orieta Hulea, Country Manager WWF-Rom├ónia.

├Än urm─â cu 60 de ani, mai mult de 70% din terenurile din Delta Dun─ârii au fost transformate din b─âl╚Ťi bogate ├«n pe╚Öte ├«n terenuri agricole, iar aceast─â transformare antropic─â a dus la probleme de mediu precum inunda╚Ťii, secet─â sau de╚Öertificare. Ecosistemele acvatice ╚Öi comunit─â╚Ťile locale au fost afectate de consecin╚Ťele negative ale acestor transform─âri.

Odat─â pierdute zonele umede, au fost pierdute ╚Öi avantajele pe care acestea le furnizeaz─â: protec╚Ťia ├«mpotriva inunda╚Ťiilor, ap─â potabil─â, lemn, biomas─â, oportunit─â╚Ťi de turism ╚Öi recreere, ╚Öi, cele dou─â cele mai importante resurse ale Deltei Dun─ârii, stuful ╚Öi pe╚Ötele. Readucerea zonei la starea ei natural─â este un proces lung, care are beneficii at├ót pentru mediu, c├ót ╚Öi pentru localnici.

Citește și: 
Muzeul Antipa invită copiii să descopere natura din Delta Dunării în cadrul unor ateliere online interactive

O firmă românească a creat două concepte sustenabile de hoteluri plutitoare, pentru Delta Dunării

Comentarii

comentarii