Kenya. Ce efecte au avut cele mai dure pedepse pentru utilizarea pungilor de plastic din lume

in Poluare 11 January 2019 314 Views

Kenya a introdus, acum un an ╚Öi jum─âtate, interdic╚Ťia de a comercializa ╚Öi utiliza pungile de plastic. Noua legisla╚Ťie a venit ╚Öi cu cele mai dure pedepse din lume pentru ├«nc─âlcarea interdic╚Ťiei: amend─â de 40.000 de dolari sau patru ani de ├«nchisoare. Iat─â care sunt urm─ârile.

Kenya. Ce efecte au avut cele mai dure pedepse pentru utilizarea pungilor de plastic din lume

Dup─â trei ├«ncerc─âri ├«n ultimii zece ani, ├«n august 2017, Kenya a introdus cea mai dur─â lege menit─â s─â reduc─â poluarea cu plastic. Producerea, v├ónzarea ╚Öi chiar utilizarea pungilor de plastic sunt pedepsite cu o amend─â de 40.000 de dolari sau cu patru ani de ├«nchisoare. Astfel, poli╚Ťi╚Ötii au voie s─â urm─âreasc─â orice persoan─â care transport─â o pung─â de plastic, iar aceasta prime╚Öte amend─â sau ajunge ├«n fa╚Ťa unui judec─âtor.

The Guardian a f─âcut o analiz─â la un an dup─â adoptarea legii, iar concluziile sunt c─â apele navigabile sunt mai curate, lan╚Ťul trofic este mai pu╚Ťin contaminat cu plastic ╚Öi sunt mai pu╚Ťine ÔÇ×toalete zbur─âtoareÔÇŁ. Acestea din urm─â sunt pungi ├«n care oamenii au defecat, pe care le-au legat, apoi le-au aruncat pe acoperi╚Öurile caselor, o practic─â foarte ├«nt├ólnit─â ├«nainte s─â se dea legea.

ÔÇ×Str─âzile noastre sunt ├«n general mai curate, ceea ce ├«╚Ťi d─â un sentiment de bineÔÇŁ, a declarat David OngÔÇÖare, directorul executiv al Autorit─â╚Ťii Na╚Ťionale de Management al Mediului. ÔÇ×Nu mai vezi pungi purtate de v├ónt. Apele navigabile sunt mai pu╚Ťin ├«nfundate. Pescarii v─âd mai pu╚Ťine pungi ├«ncurcate ├«n plaseÔÇŁ.

bibloo.ro

Acesta a mai spus că abatoarele găseau înainte plastic în stomacul a trei din 10 animale aduse la sacrificare. Acum, numai într-un caz din 10.

├Äns─â noua legisla╚Ťie a dat na╚Ötere pie╚Ťei negre a pungilor de plastic. Numai ├«n luna februarie 2018, la jum─âtate de an de la adoptarea legii, au fost arestate 50 de persoane ╚Öi a fost ├«nchis─â o pia╚Ť─â ├«ntreag─â pentru nereguli repetate ├«n aceast─â privin╚Ť─â.

Cei mai afecta╚Ťi sunt cei care au afaceri, ├«n special cu alimente. Unii le-au cerut clien╚Ťilor s─â vin─â de acas─â cu castroane din plastic sau cu saco╚Öe tradi╚Ťionale f─âcute din fibrele plantei sisal. ├Äns─â clien╚Ťii se pl├óng c─â lichidul curge u╚Öor din castroane, iar saco╚Öele tradi╚Ťionale sunt scumpe, pentru ca planta sisal, care c├óndva era foarte r─âsp├óndit─â ├«n Kenya, a fost ├«nlocuit─â cu alte culturi.

Kenya. Ce efecte au avut cele mai dure pedepse pentru utilizarea pungilor de plastic din lume

ÔÇ×Interdic╚Ťia a zguduit economia. ├Än mai multe zone, afacerile au stagnatÔÇŁ, a declarat Samuel Matonda, de la Asocia╚Ťia Produc─âtorilor din Kenya.

Acesta estimeaz─â c─â 80% din companiile membre ale asocia╚Ťiei sunt afectate ╚Öi aproape 100.000 de oameni au fost concedia╚Ťi, ca urmare a legii, dar mai ales a interpret─ârii ei. ├Än toat─â ╚Ťara, interdic╚Ťia a fost interpretat─â ca av├ónd leg─âtur─â cu toate ambalajele de plastic, ceea ce a afectat exportatorii de alimente ╚Öi de flori, precum ╚Öi produc─âtorii de farmaceutice ╚Öi produse agrochimice.

Matonda face acum parte dintr-un grup de lucru care colaboreaz─â cu guvernul pentru a crea mai multe excep╚Ťii ╚Öi a pune un accent mai mare pe ├«mbun─ât─â╚Ťirea gestion─ârii de╚Öeurilor.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci c├ónd aproape toat─â lumea spune ÔÇ×Nu se poate!ÔÇŁ, exist─â totu╚Öi c├ó╚Ťiva oameni care spun ÔÇ×Hai s─â g─âsim o solu╚Ťie!ÔÇŁ. Pe ei ├«i caut─â Oana Racheleanu, despre ei ├«i place s─â scrie.

Comentarii

comentarii