Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Kenya. Ce efecte au avut cele mai dure pedepse pentru utilizarea pungilor de plastic din lume

Kenya a introdus, acum un an și jumătate, interdicția de a comercializa și utiliza pungile de plastic. Noua legislație a venit și cu cele mai dure pedepse din lume pentru încălcarea interdicției: amendă de 40.000 de dolari sau patru ani de închisoare. Iată care sunt urmările.

Kenya. Ce efecte au avut cele mai dure pedepse pentru utilizarea pungilor de plastic din lume

După trei încercări în ultimii zece ani, în august 2017, Kenya a introdus cea mai dură lege menită să reducă poluarea cu plastic. Producerea, vânzarea și chiar utilizarea pungilor de plastic sunt pedepsite cu o amendă de 40.000 de dolari sau cu patru ani de închisoare. Astfel, polițiștii au voie să urmărească orice persoană care transportă o pungă de plastic, iar aceasta primește amendă sau ajunge în fața unui judecător.

The Guardian a făcut o analiză la un an după adoptarea legii, iar concluziile sunt că apele navigabile sunt mai curate, lanțul trofic este mai puțin contaminat cu plastic și sunt mai puține „toalete zburătoare”. Acestea din urmă sunt pungi în care oamenii au defecat, pe care le-au legat, apoi le-au aruncat pe acoperișurile caselor, o practică foarte întâlnită înainte să se dea legea.

„Străzile noastre sunt în general mai curate, ceea ce îți dă un sentiment de bine”, a declarat David Ong’are, directorul executiv al Autorității Naționale de Management al Mediului. „Nu mai vezi pungi purtate de vânt. Apele navigabile sunt mai puțin înfundate. Pescarii văd mai puține pungi încurcate în plase”.

bibloo.ro

Acesta a mai spus că abatoarele găseau înainte plastic în stomacul a trei din 10 animale aduse la sacrificare. Acum, numai într-un caz din 10.

Însă noua legislație a dat naștere pieței negre a pungilor de plastic. Numai în luna februarie 2018, la jumătate de an de la adoptarea legii, au fost arestate 50 de persoane și a fost închisă o piață întreagă pentru nereguli repetate în această privință.

Cei mai afectați sunt cei care au afaceri, în special cu alimente. Unii le-au cerut clienților să vină de acasă cu castroane din plastic sau cu sacoșe tradiționale făcute din fibrele plantei sisal. Însă clienții se plâng că lichidul curge ușor din castroane, iar sacoșele tradiționale sunt scumpe, pentru ca planta sisal, care cândva era foarte răspândită în Kenya, a fost înlocuită cu alte culturi.

Kenya. Ce efecte au avut cele mai dure pedepse pentru utilizarea pungilor de plastic din lume

„Interdicția a zguduit economia. În mai multe zone, afacerile au stagnat”, a declarat Samuel Matonda, de la Asociația Producătorilor din Kenya.

Acesta estimează că 80% din companiile membre ale asociației sunt afectate și aproape 100.000 de oameni au fost concediați, ca urmare a legii, dar mai ales a interpretării ei. În toată țara, interdicția a fost interpretată ca având legătură cu toate ambalajele de plastic, ceea ce a afectat exportatorii de alimente și de flori, precum și producătorii de farmaceutice și produse agrochimice.

Matonda face acum parte dintr-un grup de lucru care colaborează cu guvernul pentru a crea mai multe excepții și a pune un accent mai mare pe îmbunătățirea gestionării deșeurilor.

spot_img

Ultimele știri