Kenya interzice pungile din plastic și impune pedepse cu închisoarea pentru cei care încalcă legea

in Business, EcoLIFESTYLE, Poluare 30 August 2017 542 Views

Patru ani de închisoare sau o amendă de 40.000 de $. Acestea sunt pedepsele maxime pe care le pot primi producătorii, vânzătorii și cei care folosesc pungi din plastic în Kenya. Oficialii din guvern spun că primii vizați sunt producătorii și vânzătorii, informează The Guardian.

plastic

foto: wikimeida commons

Măsura a intrat în vigoare la începutul acestei săptămâni și cei vizați sunt cei care folosesc, produc sau importă pungi de plastic. Pedeapsa minimă pentru aceste infracțiuni este o amendă de 19.000 de $ sau un an de închisoare. Singura excepție prevăzută de lege este acceptată doar în cazul producției de pungi de plastic folosite în scop industrial.

Circa 100 de milioane de pungi din plastic sunt distribuite în fiecare an în supermarket-urile din Kenya, potrivit ONU. Aceste deșeuri blochează canalizările, nu se descompun și distrug mediul, potrivit guvernului kenyan.

Pe parcursul a zece ani, Kenya a avut trei încercări pentru a trece această măsură. Acum că a fost luată, nu toată lumea este de acord cu ce prevede aceasta.

Samuel Matonda, purtătorul de cuvânt al Asociației Producătorilor din Kenya, a spus că decizia înseamnă pierderea a 60.000 de locuri de muncă și sfârșitul activității pentru 176 de producători.

„Efectele imediate vor fi foarte grave. Le vor afecta chiar și pe femeile care vând legume în piață – cum își vor duce clienții cumpărăturile acasă?”, a declarat Matonda.

Lanțurile de supermarketuri din Kenya, precum Carrefour sau Nakumatt, au început deja să ofere o alternativă clienților: pungile din textil.

Camerun, Guineea, Mali, Tanzania, Uganda, Etiopia, Mauritania și Malawi sunt printre țările de pe continentul african care au adoptat sau sunt pe cale să adopte legi care să interzică folosirea pungilor din plastic.

Citește și: Două adolescente au convins oficialii din Bali să interzică pungile de plastic

Citește și: Încă o țară decide să interzică pungile de plastic în supermarketuri. Care este aceasta

Comentarii

comentarii