Klaus Iohannis promulg─â legea care interzice comercializarea pungilor de plastic sub┼úire ┼či foarte sub┼úire cu m├óner

in Legislatie 4 April 2018 16 Views

Pre╚Öedintele Rom├óniei, Klaus Iohannis, a semnat miercuri decretul┬áprivind promulgarea Legii pentru modificarea ┼či completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor ┼či a de┼čeurilor de ambalaje┬áconform c─âreia se interzice de la 1 iulie 2018 introducerea pe pia╚Ť─â a┬ápungilor de transport din plastic sub┼úire (sub 50 de microni) ┼či foarte sub┼úire (sub 15 microni) cu m├óner. Comercializarea acestora va fi interzis─â de la 1 ianuarie 2019.

Foto: green-mom.com

Astfel, ├«ncep├ónd cu data de 27 mai 2018, Ministerul Mediului va fi obligat s─â raporteze Comisiei Europene consumul anual de pungi de transport din plastic sub╚Ťire, odat─â cu datele despre gestionarea ambalajelor ╚Öi a de╚Öeurilor de ambalaje.

M─âsurile au fost adoptate de Guvern ├«n sedin╚Ťa de ieri, prin modificarea ╚Öi completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor ╚Öi a de╚Öeurilor de ambalaje. Reglementarea fusese solicitat─â la nivelul Uniunii Europene tuturor statelor membre, printr-o┬ádirectiv─â┬áde modificare a┬áDirectivei 94/62/CE┬á├«n ceea ce prive╚Öte reducerea consumului de pungi de transport din plastic sub╚Ťire.

Interdic╚Ťia, completat─â de campanii de educare

Potrivit proiectului de lege, pe l├óng─â obliga╚Ťiile de verificare ╚Öi raportare, autorit─â╚Ťile trebuie s─â informeze cet─â╚Ťenii ╚Öi operatorii economici despre:

  • sistemele de returnare, colectare ╚Öi valorificare a ambalajelor ╚Öi a de╚Öeurilor de ambalaje disponibile;
  • contribu╚Ťia lor la refolosirea, valorificarea ╚Öi reciclarea ambalajelor ╚Öi a de╚Öeurilor de ambalaje;
  • sensul marcajelor de pe ambalajele existente pe pia╚Ť─â;
  • elementele corespunz─âtoare ale planurilor de gestionare a ambalajelor ╚Öi a de╚Öeurilor de ambalaje

74% dintre români refolosesc pungile de cumpărături

Operatorii economici, obliga╚Ťi s─â organizeze un sistem de colectare

Conform modific─ârilor legislative propuse, operatorii economici┬áintroduc pe pia┼úa na╚Ťional─â ambalaje reutilizabile sunt obliga┼úi s─â respecte, la fabricarea de ambalaje, cerin┼úele esen┼úiale privind caracterul reutilizabil al unui ambalaj, astfel ├«nc├ót acestea s─â corespund─â unor reutiliz─âri multiple.

De asemenea, cei care comercializeaz─â produse ambalate ├«n ambalaje reutilizabile ╚Öi/sau pungi de transport din plastic, cu excep╚Ťia pungilor de transport din plastic foarte sub╚Ťire, sunt obliga┼úi s─â aplice sistemul depozit ╚Öi s─â┬áinformeze consumatorii asupra valorii de depozit.

Totodat─â, acestora le revine ╚Öi obliga╚Ťia de a organiza un sistem pentru colectarea ambalajelor reutilizabile ╚Öi a pungilor de transport din plastic de la utilizatori sau consumatorii finali.

Comentarii

comentarii