Klaus Iohannis promulgă legea care interzice comercializarea pungilor de plastic subţire şi foarte subţire cu mâner

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje conform căreia se interzice de la 1 iulie 2018 introducerea pe piață a pungilor de transport din plastic subţire (sub 50 de microni) şi foarte subţire (sub 15 microni) cu mâner. Comercializarea acestora va fi interzisă de la 1 ianuarie 2019.

Foto: green-mom.com

Astfel, începând cu data de 27 mai 2018, Ministerul Mediului va fi obligat să raporteze Comisiei Europene consumul anual de pungi de transport din plastic subțire, odată cu datele despre gestionarea ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje.

Măsurile au fost adoptate de Guvern în sedința de ieri, prin modificarea și completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje. Reglementarea fusese solicitată la nivelul Uniunii Europene tuturor statelor membre, printr-o directivă de modificare a Directivei 94/62/CE în ceea ce privește reducerea consumului de pungi de transport din plastic subțire.

Interdicția, completată de campanii de educare

Potrivit proiectului de lege, pe lângă obligațiile de verificare și raportare, autoritățile trebuie să informeze cetățenii și operatorii economici despre:

  • sistemele de returnare, colectare și valorificare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje disponibile;
  • contribuția lor la refolosirea, valorificarea și reciclarea ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje;
  • sensul marcajelor de pe ambalajele existente pe piață;
  • elementele corespunzătoare ale planurilor de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje

74% dintre români refolosesc pungile de cumpărături

Operatorii economici, obligați să organizeze un sistem de colectare

Conform modificărilor legislative propuse, operatorii economici introduc pe piaţa națională ambalaje reutilizabile sunt obligaţi să respecte, la fabricarea de ambalaje, cerinţele esenţiale privind caracterul reutilizabil al unui ambalaj, astfel încât acestea să corespundă unor reutilizări multiple.

De asemenea, cei care comercializează produse ambalate în ambalaje reutilizabile și/sau pungi de transport din plastic, cu excepția pungilor de transport din plastic foarte subțire, sunt obligaţi să aplice sistemul depozit și să informeze consumatorii asupra valorii de depozit.

Totodată, acestora le revine și obligația de a organiza un sistem pentru colectarea ambalajelor reutilizabile și a pungilor de transport din plastic de la utilizatori sau consumatorii finali.

spot_img

Ultimele știri