Koala ar putea dispărea dintr-un stat australian din cauza defrișărilor

in Biodiversitate 10 September 2018 163 Views

În ultimul an, defrișările din statul australian Noul Wales de Sud (NSW) s-au triplat, pentru a face loc terenurilor agricole. Aceste schimbări ar putea duce la dispariţia exemplarelor de koala până în anul 2050, au avertizat vineri specialişti în conservarea naturii.

Koala ar putea dispărea dintr-un stat australian din cauza defrișărilor

Foto: WWF-Australia

În august 2017, guvernul statului australian Noul Wales de Sud (NSW) a renunțat la o lege care proteja vegetația nativă și biodiversitatea, iar efectele sunt deja devastatoare, anunță WWF. De atunci, în fiecare zi a fost distrusă o suprafața de pădure echivalentă cu un teren de fotbal de 14 hectare. În total, au fost despădurite 5.000 de hectare în care koala avea habitat.

Cu ajutorul imaginilor din satelit, cercetătorii au monitorizat ritmul accelerat al defrişărilor din statul australian şi au estimat impactul acestora asupra speciilor vulnerabile şi pe cale de dispariţie.

Kate Smolski, directorul Nature Conservation Council, a declarat că analiza imaginilor din satelit confirmă prezicerile propriilor consilieri ai guvernului, care au avertizat că noua lege va permite buldozerelor să distrugă 99% din habitatele koala aflate pe terenuri private.

Koala ar putea dispărea dintr-un stat australian din cauza defrișărilor

„Guvernul NSW este responsabil de deschiderea porților pentru distrugerea pădurilor unde trăiesc koala, la o scală pe care nu am mai văzut-o de peste 20 de ani”, a declarat Smolski.

„WWF-Australia estimează că este posibil să mai existe mai puţin de 20.000 de koala în NSW şi, în ritmul actual, aceştia ar putea dispărea din acest stat până în 2050”, subliniază într-un comunicat Stuart Blanch din cadrul WWF. „Trebuie să oprim această defrişare excesivă dacă vrem să ţinem în viaţă koala pentru generaţiile viitoare”.

În fuga lor de buldozere și în căutarea de adăpost, unii koala mor din cauza atacurilor câinilor, a incendiilor de vegetație, dar și a traficului rutier.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=q5QHKHuIxK8]

Raportul, realizat de World Wide for Nature (WWF) şi Nature Conservation Council din NSW, a fost lansat cu ocazia zilei naţionale a speciilor ameninţate cu dispariţia. Această zi a fost înfiinţată în Australia pentru a marca decesul ultimului exemplar de tigru tasmanian, la grădina zoologică Hobart, în anul 1936.

Koala sunt animale clasificate drept „vulnerabile” din cauza pierderii habitatului, însă Australia Koala Foundation susţine că ar trebui incluse în categoria „extrem de periclitate”. De asemenea, potrivit organizaţiei, este necesară înmulţirea habitatelor protejate în care trăiesc aceste animale.

WWF-Australia și Nature Conservation Council au lansat petiții pentru a cere guvernului să protejeze aceste animale din NSW pentru generațiile viitoare.

Koala ar putea dispărea dintr-un stat australian din cauza defrișărilor

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii