Kronospan, in presa de azi

in Proiecte 26 September 2007 120 Views

Romania Libera: Kronospan abandoneaza afacerile cu deseuri lemnoase

Inspectorii de mediu sunt ingrijorati cu privire la destinul celor 150.000 de metri cubi de deseuri care nu vor mai fi colectate. Scandalurile din ultima perioada afecteaza activitatea Kronospan Sebes, cel mai mare producator de placi stratificate din lemn (PAL si PFL) din Romania. Recent, reprezentantii companiei au notificat Garda de Mediu Alba cu privire la iminenta inchidere a unei sectii de uscatorie.

"Ne-au anuntat ca vor inchide o sectie de uscatorie si ca vor rezilia contractele cu cei 50 de agenti economici din Alba de la care achizitioneaza rumegus si resturi de material lemnos. Ar fi o lovitura puternica pentru mediul inconjurator daca se va intampla acest lucru", a declarat Emilia Timis, seful Garzii de Mediu Alba, in cadrul intalnirii membrilor Colegiului Prefectural.

Kronospan Sebes colecteaza in prezent de la agentii economici din Alba si din judetele vecine aproximativ 250.000 metri cubi de rumegus si resturi de material lemnos pe an. Inchiderea sectiei de uscatorie ar insemna un minus de 150.000 de metri cubi la aceasta cantitate de deseuri prelucrate. "Trebuie sa-i convingem sa mentina contractele cu agentii economici din judetul Alba", a declarat Emilia Timis.
Prefectul de Alba, Cosmin Covaciu, a spus, la randul sau, ca ii va chema pe reprezentantii companiei Kronospan pentru a discuta posibilitatea mentinerii contractelor de colectare a deseurilor lemnoase de la firmele din Alba.

Ca urmare a unei monitorizari derulate in luna august, Garda de Mediu a constatat ca emisiile societatii in atmosfera si in raul Sebes, au valori depasite. Kronospan Sebes a primit un termen de 30 de zile pentru a remedia problemele, iar in caz contrar autorizatia de mediu va fi suspendata.

Pentru mai multe informatii vizitati Romania Libera

Monitorul de Alba: Referendumul vazut prin ochii Kronospan

Dupa ce am prezentat, in zilele anterioare, pozitii pro si contra referitoare la referendumul local desfasurat duminica, in municipiul Sebes, consideram necesar sa punem la dispozitia cititorilor nostri si pozitia oficiala a conducerii societatii Kronospan Sebes, cea care este implicata direct in scandalul care a generat organizarea acestui referendum.

"Referitor la procentul participarii cetatenilor la referendumul desfasurat in data de 23.09.2007, in municipiul Sebes, se poate afirma ca acesta a fost caracterizat de absenteism. Conducerea societatii Kronospan Sebes priveste acest absenteism nu ca rezultat al ignorantei sau indiferentei cetatenilor ci ca o atitudine matura luata pe marginea tuturor discutiilor si informarilor ce au facut referire la activitatea societatii.

Ei au inteles ca luarea unei decizii pripite poate avea efecte nefaste asupra dezvoltarii socio-economice a municipiului si, implicit, asupra fiecarui cetatean in parte. Acest rezultat confirma ipoteza subliniata de Kronospan ca referendumul nu a fost cea mai buna cale de consultare a cetatenilor, sufocati din surse neoficiale de informatii adevarate sau mai putin adevarate, nu-si avea timpul si motivatia reala", se arata intr-un comunicat remis redactiei de catre conducerea societatii.

Nu se schimba nimic

In opinia reprezentantilor societatii din Sebes, rezultatele referendumului nu schimba cu nimic responsabilitatile in privinta Kronospan. "Incheierea acestui capitol nu inseamna pentru Kronospan restringerea responsabilitatilor ce ii revin. Din contra, pe baza creditului acordat de catre cetatenii municipiului Sebes, vom continua munca in acest sens – informarile, pe diferite cai, privind activitatea societatii vor deveni periodice, munca continua si achizitionarea de tehnologii noi, in timp real, pentru tot ceea ce inseamna protectia mediului si securitate industriala, colaborare si implicarea directa a factorilor determinanti, Primaria, Comitetul, Agentia Nationala de Protectie a Mediului, Agentia Regionala de Protectie a Mediului Sibiu, Agentia de Protectie a Mediului Alba, Garda Nationala de Mediu, Garda de Mediu Alba.

In continuare, raminem deschisi la orice initiativa care ar putea avea ca efect imbunatatirea activitatii firmei cu impact direct asupra calitatii mediului. Asa cum am demonstrat pina acum, incepind deja de doua saptamini, am pornit discutiile cu Comitetul de Initiativa in vederea stabilirii obiectivelor comune. Sintem pentru dialog si dispusi sa facem eforturi pentru concretizarea acestuia", se mai arata in comunicat.

Pentru mai multe informatii vizitati Monitorul de Alba

Comentarii

comentarii