La vanatoare intr-un Parc National

in Biodiversitate, EcoLIFESTYLE 13 February 2013603 Views

Intr-un Parc National nu se poate emite autorizatie de vanatoare

Politistii si agentii de paza ai Parcului National Cheile Nerei – Beusnita (judetul Caras-Severin) au reusit sa prinda, in flagrant, un grup de braconieri.

Acestia aveau o autorizatie de vanatoare, care fusese emisa pentru Fondul de vanatoare nr. 42 Valea Beiului, invecinat cu zona protejata.

Nu se poate elibera o autorizatie de vanatoare intr-un parc national, ar fi ilegal”,  a explicat, pentru Green Report, Stefan Dascalu, administratorul Parcului National Cheile Nerei-Beusnita.

Grupul de braconieri, din care faceau parte noua barbati, a fost surprins de rangeri (angajati cu atributii in supravegherea Parcului) si de politisti. Din fericire, partida de vanatoare a fost oprita inainte ca vreunul dintre participanti sa apuce sa faca uz de arma.

Autorizatia de vanatoare fusese emisa de AJVPS Caras-Severin pentru mistret si vulpe. Intr-adevar, exista o “cota de recolta” pentru aceste specii, stabilita prin Ordinul 1415 / 2012 al ministrului Mediului, dar aceasta aprobare este valabila doar pentru zona din afara Parcului National, ne-a explicat Stefan Dascalu.

Potrivit unor surse neoficiale, in grupul de vanatori s-ar fi aflat si Mircea Ciobanu, seful AJVPS Caras-Severin. Administratorul Parcului, Mircea Ciobanu, ne-a spus ca nu poate confirma aceasta informatie si ca asteapta de la Politie o lista cu numele suspectilor, mai ales ca, in momentul in care au fost surprinsi in flagrant, unii dintre ei au refuzat sa se legitimeze.

Vanatorii depasesc deseori limita autorizatiei

Pe de alta parte, Cornel Popovici Sturza, presedintele Grupului Ecologic de Colaborare Nera, ne-a precizat ca, din pacate, incidentele de braconaj sunt destul de frecvente in Caras-Severin.

“Se depaseste limita stabilita prin autorizatia de vanatoare. Acest lucru este posibil mai ales in cazul in care, uneori, distanta dintre limita fondului de vanatoare si zona strict protejata nu depaseste 3 – 4 kilometri”, spune Cornel Popovici Sturza.

El exclude insa posibilitatea ca participantii la vanatoare sa fi fost de buna credinta. Potrivit presedintelui GEC Nera, AJVPS, care este emitentul autorizatiei de vanatoare, are si obligatia organizarii, inclusiv prin insotirea vanatorilor de catre o persoana care cunoaste locurile.

“Cei de la AJVPS cunosc foarte bine limita Parcului National”, explica presedintele GEC Nera.

Comentarii

comentarii