Cantitatea de metan emisă de lacuri s-ar putea dubla în următorii 50 ani din cauza încălzirii globale

in Poluare 10 May 2018 10 Views

Încălzirea globală accelerează creșterea plantelor acvatice din lacurile lumii și ar putea dubla cantitatea de metan emisă de lacuri în următorii 50 de ani, conform unui nou studiu.

lacuri metan

Cercet─âtorii de la Natural Resources Canada au descoperit o bucl─â de feedback climatic ├«n care ├«nc─âlzirea global─â duce la emiterea gazelor cu efect de ser─â din lacuri, care la r├óndul lor accentueaz─â ├«nc─âlzirea, fenomen similar cu ce se ├«nt├ómpl─â cu topirea ghe╚Ťii arctice. Lacurile cu ap─â dulce contribuie cu p├ón─â la 16% la emisiile de metan globale, comparat cu doar 1% venind de la oceane.

Lacurile produc metan c├ónd de╚Öeurile vegetale sunt ├«ngropate ├«n sediment ╚Öi consumate de microbi. Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au descoperit c─â biomasa provenit─â de la plante acvatice accelereaz─â produc╚Ťia de metan. Sedimentul unui lac care con╚Ťine papur─â produce de 400 ori mai mult metan dec├ót sedimentul care con╚Ťine de╚Öeuri vegetale de la conifere ╚Öi aproape de 2800 mai mult metan dec├ót lacurile care con╚Ťin de╚Öeuri de la foioase, ├«n cazul lacurilor aflate l├óng─â p─âduri.

carturesti.ro

Erik Emilson, ecologist la Natural Resources Canada ╚Öi autor principal al studiului, a explicat c─â materia organic─â provenind de la copaci suprim─â produc╚Ťia de metan din sedimentele lacurilor, spre deosebire de de╚Öeurile vegetale de la plante acvatice.

ÔÇ×Materia organic─â care ajunge ├«n lacuri de la copacii p─âdurii func╚Ťioneaz─â ca o ├«ncuietoare care suprim─â produc╚Ťia de metan din sedimentul lacului. P─âdurile au ├«nconjurat de mult timp milioanele de lacuri din emisfera nordic─â, dar acum sunt ├«n pericol. ├Än acela╚Öi timp, schimb─ârile de clim─â ofer─â condi╚Ťii favorabile pentru cre╚Öterea ╚Öi r─âsp├óndirea plantelor acvatice cum ar fi papura, iar materia organic─â de la aceste plante promoveaz─â eliberarea a ╚Öi mai mult metan de la ecosistemele acvatice cu ap─â dulce din nordul globului.ÔÇŁ

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au analizat Scutul Canadian, un ecosistem care se ├«ntinde ├«n centrul ╚Öi estul Canadei ╚Öi cuprinde numeroase lacuri. Conform calculelor cercet─âtorilor, num─ârul lacurilor colonizate de papur─â s-ar putea dubla ├«n urm─âtorii 50 de ani, rezult├ónd ├«ntr-o cre╚Ötere de 73% a emisiilor de metan produse de lacuri, doar ├«n regiunea studiat─â.

Un alt studiu recent dezv─âluie c─â ├«nc─âlzirea global─â duce la proliferarea algelor marine care contribuie la emiterea unor cantit─â╚Ťi semnificative de metan ╚Öi oxizi de azot. ├Än plus, acestea folosesc oxigenul din ap─â, exist├ónd riscul de a produce zone moarte ├«n unele regiuni, ╚Öi pot fi toxice pentru oameni ╚Öi pentru animale.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii