Las Vegas înlocuiește gazonul cu plante specifice deșertului

Dintr-un efort de a reduce consumul de apă al orașului, Las Vegas ar putea renunța la 21 kilometri pătrați de gazon, iar în loc ar putea apărea plante specifice deșertului.

Orașul, a cărui reputație se leagă de exces și opulență, vrea să devină un model de conservare cu prima politică din țară care va interzice gazonul. Deși Las Vegasul este recunoscut pentru fântânile dansatoare, cartierele de localnici și suburbiile adoptă măsuri de conservare, cum ar fi monitorizarea atentă a stropitoarelor și a sistemelor de irigare.

Oficialii responsabili de alimentarea cu apă au petrecut două decenii încercând să convingă oamenii să înlocuiască gazonul – care necesită multă apă – cu plante de deșert.

Începând cu 2003, autoritățile le-au interzis dezvoltatorilor imobiliari să planteze gazon în noile ansambluri. Tot de atunci, proprietarii au primit cea mai generoasă răsplată din regiune, dacă scoteau gazonul: 3 dolari pe metru pătrat.

Însă aceste măsuri nu mai dau rezultate. Numărul de hectare convertite a scăzut anul trecut de șase ori decât în 2008. Între timp, consumul de apă în sudul statului Nevada a crescut cu 9% din 2019.

Așadar, a mai rămas 40% din gazonul de acum 20 de ani, iar autoritățile cer Legislaturii Nevada să-l interzică.

„Interzicerea completă a gazonului, care este nefuncțional, este fără precedent”, a spus John Berggren, un analist de politici în domeniul apei.

Cei 21 de kilometri pătrați – care se găsesc în special între benzile de circulație, în parcurile birourilor sau în fața locuințelor, și pe care nu calcă nimeni, niciodată – necesită de patru ori mai multă apă decât plantele obișnuite cu clima de deșert, cum ar fi cactușii și alte suculente. Eliminând gazonul, regiunea ar reduce consumul anual de apă cu 15%, economisind 53 de litri de persoană pe zi.

Anul trecut a fost printre cele mai secetoase din istoria regiunii, când în Las Vegas n-a plouat semnificativ timp de 240 de zile. Iar viitorul debitului râului Colorado, de unde provine 90% din apa folosită în Nevada, este pus sub semnul întrebării.

spot_img

Ultimele știri