Laserul de la Magurele ar putea elimina deseurile nucleare

Laserul care este construit la Magurele va fi suficient de puternic pentru a putea fi utilizat pentru a deteriora radioactivitatea deseurilor nucleare in doar cateva secunde si pentru a tinti tumorile canceroase, a declarat Nicolae-Victor Zamfir, coordonatorul proiectului, intr-un interviu acordat Bloomberg.

Proiectul Extreme Light Infrastructure a obtinut finantarea a doua lasere, unul in Republica Ceha si celalalt in Romania, la Magurele, alaturi de un centru de cercetare ce va fi construit in Ungaria.

Astfel, Uniunea Europeana va cheltui aproximativ 700 de milioane de euro pentru a construi cele mai puternice lasere din lume, tehnologie care ar putea permite eliminarea deseurilor nucleare si conceperea a noi tratamente pentru cancer.

“Laserele vor fi de 10 ori mai puternice decat oricare alt laser construit pana acum, fiind suficient de puternice pentru a crea particule subatomice in vid, in conditii similare celor intalnite imediat dupa Big Bang. Eventual, puternicele fascicule de lumina ar putea fi folosite pentru a deteriora radioactivitatea deseurilor nucleare in doar cateva secunde si pentru a tinti tumorile canceroase”, a explicat Zamfir pentru Bloomberg.

„Nu exista in natura un fenomen asemenea putere”

„Nu exista in natura un fenomen cu o putere la fel de intensa ca cea care urmeaza sa fie generata cu ajutorul acestui laser. Ne asteptam sa obtinem primele rezultate ale cercetarii noastre la 1-2 ani dupa ce centrul devine operational”, a spus cercetatorul.

Centrul de cercetare de la Magurele ce urmeaza sa gazduiasca super-laserul romanesc va consuma aproximativ 10 megawati de energie, echivalentul consumului a 2.500 de gospodarii tipice din SUA.

Cea mai mare parte a energiei va fi furnizata de pompele geotermale instalate la fata locului.

„Cel mai probabil, centrul nostru de cercetare va fi unul dintre cele mai mari situri din Europa alimentate cu energie neconventionala”, a declarat Zamfir.

Laserul, folosit in tratarea cancerului

Cercetarile de la Magurele vor duce la aprofundarea unui nou tip de tratament pentru cancer, intitulat hadronterapie.

Aceasta forma de radioterapie tinteste direct tumorile ce au radacini adanci in corpul uman, reducand atat riscul de reaparitie cat si potentialul dezvoltarii unor noi tumori.

Primele rezultatele ale acestor experimente sunt asteptate in 2018 si 2019.

Gabriel Botezatu

spot_img

Ultimele știri