Lava de la vulcanul Kilauea a evaporat complet cel mai mare lac cu apă dulce din Hawaii

in Biodiversitate 12 June 2018 3 Views

Lacul Verde, cel mai mare lac cu apă dulce din Hawaii, s-a evaporat complet în decursul a cinci ore din cauza lavei de la vulcanul Kilauea.

Lava provenită de la Fisura 8 a ajuns la lacul Verde și a fiert apa, cauzând un nor dens de aburi, conform unui raport de la Observatorul Vulcanic din Hawaii.

„La 10 a.m., lava a intrat în lacul Verde din craterul Kapoho, cauzând un nor mare de aburi. Până la 1:30 p.m., norul de aburi dispăruse și până la 3 p.m., o survolare impusă de Departamentul de Pompieri din Hawaii a raportat că lava a umplut lacul și a evaporat toată apa.”

Lacul Verde, aflat în craterul Puʻu Kapoho, era un loc popular pentru înot și atingea adâncimea de 60 de metri. Golful Kapoho, faimos pentru bazinele naturale create de maree, a fost umplut complet de lavă.

Erupția vulcanului Kilauea durează de mai mult de o lună și este considerată cea mai distructivă erupție din era modernă. 2500 de oameni au fost evacuați și 700 de case au fost distruse. Mii de cutremure au avut loc în timpul erupției, majoritatea având magnitudine mică.

Lava provenită de la Fisura 8 continuă să curgă în oceane, însă cursul său este stabil, iar o parte dintre locuitorii evacuați se pot întoarce acasă. Lava acoperă în jur de 18 kilometri pătrați de teren. Emisiile vulcanice sunt încă ridicate, aerul fiind poluat cu substanțe ca acid clorhidric și particule de sticlă vulcanică.

carturesti.ro

Oamenii de știință avertizează că erupția va afecta viața marină decenii de acum încolo. Când lava ajunge în apă, îi schimbă aciditatea, având efecte dezastruoase asupra vieții marine sensibile, care ar putea să părăsească zona sau să stea departe de ea în viitor. În plus, particulele minuscule de sticlă vulcanică pot răni animalele cu branhii.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Brașov și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Scrie, face fotografii pe film și visează la o lume în care omul își reîntoarce sufletul către natură.

Comentarii

comentarii