Lava de la vulcanul Kilauea a evaporat complet cel mai mare lac cu ap─â dulce din Hawaii

in Biodiversitate 12 June 2018 32 Views

Lacul Verde, cel mai mare lac cu apă dulce din Hawaii, s-a evaporat complet în decursul a cinci ore din cauza lavei de la vulcanul Kilauea.

Lava provenită de la Fisura 8 a ajuns la lacul Verde și a fiert apa, cauzând un nor dens de aburi, conform unui raport de la Observatorul Vulcanic din Hawaii.

ÔÇ×La 10 a.m., lava a intrat ├«n lacul Verde din craterul Kapoho, cauz├ónd un nor mare de aburi. P├ón─â la 1:30 p.m., norul de aburi disp─âruse ╚Öi p├ón─â la 3 p.m., o survolare impus─â de Departamentul de Pompieri din Hawaii a raportat c─â lava a umplut lacul ╚Öi a evaporat toat─â apa.ÔÇŁ

Lacul Verde, aflat în craterul Puʻu Kapoho, era un loc popular pentru înot și atingea adâncimea de 60 de metri. Golful Kapoho, faimos pentru bazinele naturale create de maree, a fost umplut complet de lavă.

Erup╚Ťia vulcanului Kilauea dureaz─â de mai mult de o lun─â ╚Öi este considerat─â cea mai distructiv─â erup╚Ťie din era modern─â. 2500 de oameni au fost evacua╚Ťi ╚Öi 700 de case au fost distruse. Mii de cutremure au avut loc ├«n timpul erup╚Ťiei, majoritatea av├ónd magnitudine mic─â.

Lava provenit─â de la Fisura 8 continu─â s─â curg─â ├«n oceane, ├«ns─â cursul s─âu este stabil, iar o parte dintre locuitorii evacua╚Ťi se pot ├«ntoarce acas─â. Lava acoper─â ├«n jur de 18 kilometri p─âtra╚Ťi de teren. Emisiile vulcanice sunt ├«nc─â ridicate, aerul fiind poluat cu substan╚Ťe ca acid clorhidric ╚Öi particule de sticl─â vulcanic─â.

carturesti.ro

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â avertizeaz─â c─â erup╚Ťia va afecta via╚Ťa marin─â decenii de acum ├«ncolo. C├ónd lava ajunge ├«n ap─â, ├«i schimb─â aciditatea, av├ónd efecte dezastruoase asupra vie╚Ťii marine sensibile, care ar putea s─â p─âr─âseasc─â zona sau s─â stea departe de ea ├«n viitor. ├Än plus, particulele minuscule de sticl─â vulcanic─â pot r─âni animalele cu branhii.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii