Julia Leferman, Berarii Rom├óniei: Sistemul de garan╚Ťie-returnare nu este un panaceu pentru toate problemele

in Poluare 26 January 2021 167 Views

Sistemul de garan╚Ťie-returnare nu poate rezolva toate problemele privind gestionarea de╚Öeurilor de ambalaje, a subliniat Julia Leferman, de la Asocia╚Ťia Berarii Rom├óniei, ╚Öi c─â este nevoie ╚Öi de alte m─âsuri. Forma revizuit─â a proiectului hot─âr├órii de Guvern privind acest sistem ar trebui s─â fie gata ├«n dou─â s─âpt─âm├óni.

Directorul general al Asocia╚Ťiei Berarii Rom├óniei a spus ├«n conferin╚Ťa Green Report ÔÇ×Taxa pe plasticul nereciclatÔÇŁ c─â proiectul de hot─âr├óre de Guvern publicat anul trecut privind sistemul de garan╚Ťie-returnare (SGR) a fost revizuit ├«n timpul unei dezbateri publice maraton ├«n care a fost analizat fiecare articol din textul ini╚Ťial propus.

├Än prezent au loc consult─âri ├«ntre Ministerul Mediului ╚Öi reprezentan╚Ťii produc─âtorilor ╚Öi ai comercian╚Ťilor mari ╚Öi mici. Textul revizuit ar trebuie s─â fie finalizat ├«n dou─â s─âpt─âm├óni.

Leferman a subliniat c─â aceast─â hot─âr├óre de Guvern este o pies─â dintr-un puzzle care trebuie s─â cuprind─â mai multe modific─âri legislative pentru c─â introducerea acestui instrument nou de colectare pentru anumite tipuri de ambalaje presupune ╚Öi o ajustare ├«n legisla╚Ťia primar─â de mediu care va trebui f─âcut─â fie ├«n parlament, fie pe calea unei ordonan╚Ťe de urgen╚Ť─â, care apoi tot ├«n parlament ajunge.

ÔÇ×Procesul legislativ este mai complex pentru c─â trebuie avute ├«n vedere toate elementele legislative care vor permite crearea acestui instrument, pentru c─â altfel avem un c─â╚Ťel ╚Öchiop ╚Öi ├«l punem s─â alerge cu viteza luminiiÔÇŁ, a comentat aceasta.

╚Üin├ónd cont de rezultatele pe care le-au ob╚Ťinut alte ╚Ť─âri care au implementat sistemul de returnare-garan╚Ťie, a╚Ötept─ârile sunt ca acest sistem s─â creasc─â rapid rata colect─ârii ╚Öi recicl─ârii de ambalaje, a subliniat reprezentanta Asocia╚Ťiei Berarii Rom├óniei.

ÔÇ×Dar nu este un panaceu pentru toate problemele. SGR le va rezolva par╚Ťial, dar vom avea nevoie ╚Öi de m─âsuri corective pentru parte de gestionarea de╚Öeurilor municipale ╚Öi pentru ├«mbun─ât─â╚Ťirea colect─ârii separate a acestora astfel ├«nc├ót s─â ajungem s─â pl─âtim o tax─â de plastic nereciclat c├ót mai mic─â. Nu putem porni la drum p├ón─â nu avem un cadru legislativ foarte bine definit astfel ├«nc├ót s─â ╚Ötim pe ce construim. Experien╚Ťa noastr─â ├«n zona de mediu este c─â actele normative au ie╚Öit u╚Öor incomplete. Ne dorim ca de data aceasta s─â facem lucrurile bine de la ├«nceputÔÇŁ, a mai spus Leferman.

Citește și: 

Ministrul Mediului: Țara este plină de plastic

Comentarii

comentarii