Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Legea cainilor comunitari, care prevede si eutanasierea, adoptata in plenul Camerei Deputatilor

Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan a fost votat astazi in plenul Camerei Deputatilor cu 168 de voturi pentru, 111 voturi impotriva si 14 abtineri.

Actul normativ a fost adoptat dupa mai multe saptamani de amanari.Viceliderul grupului PSD Aura Vasile a propus si de aceasta data retrimiterea proiectului la comisie, insa propunerea a fost respinsa prin vot de catre plen, astfel incat proiectul va fi transmis mai departe Presedintiei.

Conform proiectului actual, votat astazi in plenul Camerei Deputatilor, cainii fara stapan vor fi tinuti in adaposturi special amenajate si vor fi verificati medical. Proiectul de lege prevede ca consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului București, au obligația de a inființa in funcție de necesitați, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a actului normativ, servicii specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan.

Daca nu sunt de acord cu eutanasierea, consiliile locale ii pot lasa pe maidanezi liberi pe strazi dupa sterilizare, daca acestia nu sunt bolnavi sau agresivi.

„In termen de 3 zile vor fi eutanasiati cainii agresivi sau bolnavi, iar ceilalti, in termen 30 de zile, vor fi ori eutanasiati, ori returnati in teritoriu, dupa consultarea populatie care nu poate sa-si dea cu parerea referitor la o chestiune tehnica, care este apanajul specialistilor. Vom merge la Curtea Constitutionala pentru ca sunt foarte multe element ilegale in lege”, a declarat pentru Green Report, Carmen Arsene, presedinta Federatiei Nationale a Protectiei Animalelor (FNPA).

Proiectul de lege prevede ca consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului București, au obligația de a inființa in funcție de necesitați, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a actului normativ, servicii specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan.

De asemenea, consiliile locale, respectiv CGMB au obligația de a amenaja și de a suplimenta din fonduri proprii in funcție de necesitați adaposturile publice pentru caini.

Cainii vor fi ținuți in adaposturile inființate de consilii timp de 30 de zile, cu excepția celor revendicați de proprietari.

Proprietarul va suporta contravaloarea cheltuielilor de intreținere in cuantumul stabilit prin hotarare de consiliul local.

In cazul cainilor nerevendicați se prevede posibilitatea adoptarii acestora in termen de șapte zile de catre persoane fizice, juridice sau de centrele de adopție inființate de organizațiile și fundațiile pentru protecția animalelor.

Pentru adoptarea cainilor din adaposturi trebuie indeplinite o serie de condiții, precum: prezentarea dovezii spațiului cu condiții corespunzatoare de creștere și adapostire, prezentarea dovezii resurselor materiale necesare pentru intreținere, prezentarea acordului asociației de proprietari sau vecinilor in cazul adoptarii a mai mult de doi caini, achitarea unei taxe stabilita de consiliul local, inregistrarea imediat dupa adopție a cainelui in Registrul de evidența a cainilor cu stapan. De asemenea proprietarii au obligația identificarii acestora prin microcipare sau alt mijloc.

Cainii cu varsta de pana la cinci luni vor ramane in adaposturi pana la revendicare sau adopție, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 12 luni.

Proiectul de lege mai stipuleaza ca dupa examinarea de catre medicul veterinar cainii fara stapan grav bolnavi, incurabili, irecuperabili sau agresivi și carora nu le pot fi identificați aparținatorii se eutanasiaza in termen de trei zile lucratoare.

Revendicarea, adoptarea și returnarea cainilor in teritoriu se va face numai dupa ce aceștia au fost consultați de medicul veterinar de libera practica, deparazitați, vaccinați antirabic, sterilizați și identificați prin microcipare sau alt mijloc de identificare stabilit de Autoritatea Naționala Sanitara, Veterinara și pentru Siguranța Alimentelor.

Mihaela Pavnutescu

Citeste si: Sterilizarea, solutia adoptata de Parlamentul European pentru cainii comunitari 
Update: Votul pentru adoptarea Legii cainilor comunitari, amanat cu 2 saptamani

spot_img

Ultimele știri