Legea Gărzilor Forestiere, adoptată de Parlament

in Biodiversitate, Legislatie 18 October 2016 3,965 Views

Ordonanța de urgență privind înființarea Gărzilor forestiere a fost adoptată astăzi în Camera Deputaților, cu o majoritate de 233 de voturi. Proiectul de lege își aștepta sentința încă din luna decembrie a anului trecut, potrivit Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca-Palmer.

legea gărzilor forestiere

Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.32/2015 privind înființarea Gărzilor forestiere a trecut astăzi de Camera Deputaților. Urmează să fie promulgat și publicat în Monitorul Oficial. Acum aproximativ un an, fusese adoptat de Senat. Imediat după, Guvernul a dat o ordonanță de urgență pentru adoptarea lui de Parlament. De atunci, a așteptat avize de la diversele comisii din  Parlament.

În luna ianuarie 2016, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca-Palmer, se declara dezamăgită că legea nu fusese adoptată în luna decembrie. În luna martie, își reexprima speranța că legea va fi adoptată atunci. Abia acum însă Parlamentul a decis: se înființează gărzile forestiere.

Ce prevede Legea Gărzilor Forestiere

Proiectul de lege prevede înființarea unor așa-numite gărzi forestiere, formate din 617 persoane, dintre care 545 – cu rol de control și implementare. Angajații vor efectua controalele silvice și cinegetice în toate cele 41 de județe ale țării, plus București. Activitatea lor va fi coordonată din 9 sedii: Brașov, București, Cluj-Napoca, Focșani, Oradea, Ploiești, Râmnicul Vâlcea, Suceava și Timișoara.

Atunci când personalul tehnic va constata infracțiuni sau contravenții în domeniul silvic și de vânătoare, va sesiza organele de cercetare penală, iar pentru fapte contravenționale va aplica sancțiuni.

Angajații vor putea controla modul de producere, depozitare, circulație a materialelor lemnoase, în toate locurile și spațiile în care se desfășoară activitatea operatorilor economici. În plus, vor putea legitima persoanele care încalcă dispozițiile legale din domeniul silviculturii sau cinegetic și vor putea confisca bunurile suspecte. De asemenea, vor participa împreună cu Poliția și autoritățile vamale la cercetări.

Cum se va schimba situația prezentă

În prezent, există aproximativ 400 de persoane care controlează activitățile din sectorul silvic. Fiecare are în grijă peste 16.400 de hectare de fond forestier. Potrivit Ministerului Mediului, suprafața optimă ar fi de 8.000 de hectare, însă prin legea adoptată fiecărui angajat îi va reveni aproximativ 12.000 de ha.

Inițial, Ministerul prevăzuse salarii extrem de motivante pentru personalul din Gărzile Forestiere. Ar fi fost vorba despre sume ce depășeau 2.300 de lei pentru muncitori, 5.600 de lei pentru consilieri juridici, 6.500 de lei pentru auditori și 10.000 de lei pentru directori. Schema de salarizare a fost însă respinsă de Senat, care a decis să plafoneze salariile la nivelul celor din Agenția de Administrare Fiscală. Astfel, angajații Gărzilor Forestiere vor putea avea salarii de până la 5.000 de lei.

Comentarii

comentarii