Legea Mirosurilor, blocată la Camera Deputaților

Legea Mirosurilor a trecut tacit de Senat și este blocată la Camera Deputaților, unde majoritatea parlamentară refuză să o pună în dezbatere. În acest timp, cetățenii sunt lipsiți de pârghia de a se apăra în cazurile în care disconfortul olfactiv major din surse industriale le afectează calitatea vieții.

USR pentru mediu a lansat o platformă online pentru cetățenii care vor să susțină Legea Mirosurilor, inițiativa care acoperă un vid legislativ în ce privește disconfortul olfactiv. Site-ul legeamirosurilor.ro conține o petiție prin care oricine poate cere dezbaterea și votarea Legii Mirosurilor în Parlament.

Petiția de susținere a Legii Mirosurilor va ajunge direct în inboxurile membrilor Comisiei pentru Mediu și Echilibru Ecologic din Camera Deputaților, ale președintelui Camerei Deputaților, precum și ale ministrului Mediului Grațiela Gavrilescu. Solicitarea este de a dezbate Legea Mirosurilor și de a vota în favoarea acesteia.

Legea Mirosurilor este inițiativa unei echipe a USR Timișoara conduse de Rodica Militaru, idee preluată în Parlament de senatorul Allen Coliban și deputatul Cornel Zainea, membri în Comisiile pentru Mediu. Legea este rezultatul unui grup de lucru constituit împreună cu specialiști ai Ministerului Mediului și a fost semnată de parlamentari ai principalelor partidelor parlamentare.

Legea Mirosurilor este un instrument absolut necesar cetățenilor din toată țara. Sunt mii de oameni care nu pot să deschidă fereastra din cauza mirosurilor pestilențiale de la diferite surse de poluare. În discuțiile avute cu Garda de Mediu a fost invocat vidul legislativ, nevoia unei astfel de legi. În elaborarea textului am constituit un grup de lucru împreună cu Ministerul Mediului și Ministerul Sănătății, inițiativa noastră find susținută de către experții Guvernului. Din păcate, proiectul de lege stă blocat de luni de zile în sertarul Comisiei pentru Mediu din Camera Deputaților, din motive strict politice. Sperăm ca petiția să deblocheze voința politicienilor puterii și să avem în curând această măsură de protecție a sănătății publice”, a declarat senatorul Allen Coliban, membru în Comisia pentru Mediu.

Ce face Legea Mirosurilor:

  • Definește disconfortul olfactiv ca fiind mirosul generat de o activitate care poate avea impact negativ asupra stării de sănătate a populației și a mediului în întregul său care se cuantifică pe diferite scale de mirosuri, conform standardelor în vigoare.
  • Reglementează obligativitatea unui Plan de gestionare a disconfortului olfactiv care va cuprinde măsurile necesare pentru prevenirea și diminuarea disconfortului și care va face parte din autorizația de mediu. Nerespectarea Planului va putea atrage inclusiv suspendarea temporară sau definitivă a activității generatoare de disconfort olfactiv.
  • Autoritățile administrației publice locale vor avea obligația să reglementeze, inclusiv prin interzicerea permanentă sau temporară, desfășurarea activităților generatoare de mirosuri în zonele de locuit, recreere, odihnă, tratament și agrement și să controleze preventiv și la sesizarea publicului activitățile care nu se supun reglementării din punct de vedere al protecției mediului.
  • La elaborarea planurilor de urbanism și amenajarea teritoriului se vor prevedea, obligatoriu, și măsuri de prevenire și reducere a disconfortului olfactiv.
  • Sunt prevăzute o serie de contravenții la cererea motivată a autorităților pentru protecția mediului.
spot_img

Ultimele știri