Legea Mirosurilor a fost adoptată de Parlament

in EcoLIFESTYLE, Poluare, Slider homepage 17 June 2020 728 Views

Legea Mirosurilor, inițiată de USR pentru a combate poluarea olfactivă din orașe, a fost adoptată, miercuri, de Camera Deputaților. Legea, care va ajunge la promulgare la președintele Klaus Iohannis, va obliga operatorii economici care generează mirosuri deranjante să reducă disconfortul olfactiv. În caz contrar, ei pot plăti amenzi de până la 100.000 de lei.

În septembrie 2017, parlamentarii Allen Coliban și Cornel Zainea au organizat o primă dezbatere în Parlament pe subiectul disconfortului olfactiv generat de depozite de deșeuri, activități industriale sau ferme. În iunie 2019, cei doi inițiază o petiție publică de semnături pentru susținerea legii (în acest moment numără 6.003 de semnături). După mulți pași, pe care Zainea i-a descris aici, legea a fost adoptată de Camera Deputaților, cu 309 voturi pentru și o abținere.

„De când am început să lucrăm la acest proiect, am stat de vorbă cu numeroși cetățeni afectați de disconfortul olfactiv. Acesta e momentul lor de victorie. Mă gândesc cu optimism, de exemplu, la toți locuitorii comunei Chiajna, care suferă de ani de zile din cauza mirosului provocat de groapa de gunoi. Acum mai au o lege de partea lor. Ne dorim ca legea să fie și respectată”, a declarat deputatul Cornel Zainea.

„Legea Mirosurilor este un instrument important pentru toți românii care se confruntă cu problemele cauzate de poluarea olfactivă. Fie că vorbim de gropile de gunoi, de fermele de porci, de fabricile de cauciuc sau de ale activități cu puternic impact olfactiv, sănătatea și calitatea vieții a sute de mii de români ce locuiesc în proximitatea acestor poluatori are de suferit. Am inițiat această lege alături de colegul deputat Cornel Zainea, pornind de la problemele și sesizările oamenilor din Brașov, din Chiajna, din Timișoara sau din Oradea, pentru a da un instrument atât cetățenilor cât și autorităților de mediu, prin care să avem o dimensiune reală a impactului produs de poluatori, precum și pârghiile de a-i obliga pe aceștia la adoptarea unor planuri de măsuri corective”, a declarat senatorul Allen Coliban.

Cum te lupți pentru Legea Mirosurilor din opozițieA fost o luptă fooooaaarte lungă și le mulțumesc parlamentarilor din…

Geplaatst door Cornel Zainea op Woensdag 17 juni 2020

Legea Mirosurilor acoperă un vid legislativ în privința calității aerului, prin stabilirea unor reglementări clare referitoare la măsurarea și monitorizarea disconfortului olfactiv, precum și la prevenirea, eliminarea sau reducerea acestuia, astfel încât acesta să nu afecteze sănătatea populației și mediul în ansamblul său. Legea stabilește obligații atât pentru operatorii economici a căror activitate generează mirosuri, cât și pentru autoritățile publice.

Printre reglementările din Legea Mirosurilor:

  • Definește disconfortul olfactiv ca fiind mirosul generat de o activitate care poate avea impact negativ asupra stării de sănătate a populației și a mediului în întregul său care se cuantifică pe diferite scale de mirosuri, conform standardelor în vigoare.
  • Reglementează obligativitatea unui Plan de gestionare a disconfortului olfactiv care va cuprinde măsurile necesare pentru prevenirea și diminuarea disconfortului și care va face parte din autorizația de mediu. Nerespectarea Planului va putea atrage inclusiv suspendarea temporară sau definitivă a activității generatoare de disconfort olfactiv.
  • Autoritățile administrației publice locale vor avea obligația să reglementeze, inclusiv prin interzicerea permanentă sau temporară, desfășurarea activităților generatoare de mirosuri în zonele de locuit, recreere, odihnă, tratament și agrement și să controleze preventiv și la sesizarea publicului activitățile care nu se supun reglementării din punct de vedere al protecției mediului.
  • La elaborarea planurilor de urbanism și amenajarea teritoriului se vor prevedea, obligatoriu, și măsuri de prevenire și reducere a disconfortului olfactiv.
  • Sunt prevăzute o serie de contravenții la cererea motivată a autorităților pentru protecția mediului.

Pentru nerespectarea obligației de a realiza, în totalitate sau la termen, măsurile impuse în conformitate cu Planul de gestionare a disconfortului olfactiv, proiectul de lege prevede o amendă între 7.500 și 15.000 de lei pentru persoane fizice și o amendă între 50.000 și 100.000 de lei pentru persoanele juridice.

Proiectul de lege trebuie promulgat de președintele statului și publicat în Monitorul Oficial pentru a putea intra în vigoare.

„Dacă va trece și de președintele statului, atunci va intra în vigoare destul de curând. Însă multe dintre noutățile sale vor fi aplicate efectiv numai dacă autoritățile centrale se vor mișca rapid cu adoptarea unor modele de documente și metodologii necesare – proiectul le oferă 180 de zile de la intrarea în vigoare a legii pentru a le adopta, însă experiența ne arată că ministerele și alte autorități nu se încadrează întotdeauna în aceste termene și uneori le depășesc cu mult”, precizează avocatnet.ro.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii