Legea vânătorii, adoptată cu modificări propuse de ONG-urile de mediu

În urma campaniei „Oprește barbaria – Salvează ciocârlia!”, legea vânătorii a fost adoptată astăzi cu modificările propuse de ONG-urile de mediu. În plus, Ministerul Mediului a redus cota de vânătoare pentru ciocârlie.

Foto: Daniel Petrescu
Foto: Daniel Petrescu

În luna februarie, Camera Deputaților a aprobat o nouă formă a legii vânătorii, cu prevederi ce  încălcau dreptul la proprietate și modificau nevaforabil perioadele de vânătoare la mai multe specii de păsări.

Ca reacție, Societatea Ornitologică Română și Federația Coaliția Natura 2000 România au lansat la sfârșitul lunii aprilie Oprește barbaria, salvează ciocârlia!, o campanie ce invita toți cetățenii români iubitori de natură să semneze petiția pentru oprirea proiectului de lege în forma propusă.

În urma mesajului transmis de societatea civilă, forma acestui proiect legislativ care a trecut astăzi de Camera Deputaților conține o bună parte din modificările propuse de ONG-urile de mediu.

Foto: Daniel Petrescu
Foto: Daniel Petrescu

„A dispărut precizarea privind dreptul la servitute din articolul 4. Vânătorii au nevoie de acordul proprietarilor de teren pentru a-și face instalațiile temporare pe terenul acestora, așa cum ar fi și de bun simț. S-au modificat în bine perioadele de vânătoare pentru 11 specii de păsări sălbatice, iar acest lucru s-a întâmplat după ce, la solicitarea noastră, pe adresa Ministerului Mediului a sosit o scrisoare din partea Comisiei Europene”, a precizat Luminița Tănăsie, directorul Coaliției Natura 2000.

„Un aspect extrem de important pentru noi este scoaterea gâștei de semănătură (Anser fabalis) de pe lista de specii care se vânează. În România în timpul iernii pot fi văzute aproximativ 20 de exemplare din această specie, cu rare excepții, și cu mult noroc maxim 100 de exemplare, iar cota de recoltă aprobată era de peste 25.000 de exemplare în 2014”, a declarat Marina Drugă, expert în legislație de mediu din cadrul Societății Ornitologice Române.

Ministerul Mediului a redus cota de vânătoare la ciocârlie

Tot ca urmare a campaniei „Oprește barbaria, salvează ciocârlia!”, Ministerul Mediului a redus cota de vânătoare la ciocârlie în noul sezon de vânătoare 2015 – 2016 printr-un nou Ordin de Ministru.

Astfel a fost redus numărul de indivizi care pot fi vânați într-o singură zi, de la 100 la 50, iar cota totală de recoltă a scăzut la 363.000 de la cele peste 600.000 de exemplare care puteau fi doborâte anual.

„În continuare, credem că această specie nu are ce să caute pe lista păsărilor care se vânează, dar este un prim pas pe drumul cel bun. Societatea Ornitologică Română își va continua eforturile pentru a opri vânătoarea de păsări cântătoare”, a concluzionat Marina Drugă, expert în legislație de mediu din cadrul Societății Ornitologice Române.

Campania „Oprește barbaria, Salvează Ciocârlia!” a fost inițiată de Societatea Ornitologică Română și Federația Coaliția Natura 2000 România cu sprijinul Jazz Communication, Rogalski Damaschin Public Relations, Factor și Pukka.
Mai citește și:

Oprește barbaria, salvează ciocârlia! Petiție pentru oprirea masacrului păsărilor din țară

Fotograful oficial al acvilelor și lopătarilor sau viața printre păsări

FOTO Povestea Deltei Văcărești, în imagini

spot_img

Ultimele știri