Un nou material biodegradabil f─âcut din lemn ofer─â izola╚Ťie termic─â eficient─â ╚Öi prietenoas─â cu mediul

in Energie 16 March 201858 Views

Un grup de cercet─âtori de la Universitatea din Maryland, SUA au ob╚Ťinut un material din lemn care izoleaz─â termic mai bine ca polistirenul ╚Öi vata de sticl─â, este biodegradabil ╚Öi non-toxic.

lemn biodegradabil izolare

Echipa de cercet─âtori a ob╚Ťinut materialul prin eliminarea a dou─â componente naturale din lemn, lignina ╚Öi hemiceluloza. F─âr─â ele, lemnul ├«╚Öi pierde din propriet─â╚Ťile de conductivitate termic─â ╚Öi devine alb, reflect├ónd lumina ├«n loc s─â o absoarb─â.

Microcanalele care permit sevei s─â circule de la r─âd─âcini la frunze func╚Ťioneaz─â ca ni╚Öte mici bariere izolatoare umplute cu aer, conduc├ónd c─âldura longitudinal, dar nu ╚Öi ├«n lateral.

Izola╚Ťie termic─â superioar─â

Lemnul modificat, numit ÔÇ×nanowoodÔÇŁ, cost─â mai pu╚Ťin, este mai rezistent ╚Öi izoleaz─â termic mai bine dec├ót majoritatea materialelor din fibr─â de sticl─â sau polistiren folosite ├«n prezent ├«n construc╚Ťii. Cercet─âtorii estimeaz─â c─â ar putea fi v├óndut pentru 7.44 dolari pe metru p─âtrat.

Green Report Shop Produse ECO

Materialul este biodegradabil ╚Öi nu este toxic, spre deosebire de izola╚Ťiile din vat─â de sticl─â, care irit─â pl─âm├ónii muncitorilor. Implementat la scar─â larg─â, ar putea permite o reducere important─â a amprentei de carbon provenite de la cl─âdiri.

Liangbing Hu, coordonator al proiectului, a explicat c─â descoperirea ar putea fi foarte util─â ├«n domeniul construc╚Ťiilor.

ÔÇ×Programul meu de cercetare experimenteaz─â cu nanotehnologia naturii pe care o vedem ├«n lemn. Reinvent─âm moduri de a folosi lemnul care ar putea fi utile ├«n construc╚Ťia caselor eficiente din punct de vedere energetic ╚Öi prietenoase cu mediul ├«nconjur─âtor.ÔÇŁ

Acum doi ani, Hu și echipa sa au dezvoltat un material dens și rezistent, transparent, care ar putea fi folosit ca substitut pentru sticlă.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii