Portugalia, afectată de cea mai puternică furtună tropicală din ultimii 170 de ani

in Poluare 16 October 2018 73 Views

Centrul și nordul Portugaliei au fost lovite de una dintre cele mai puternici furtuni tropicale înregistrate vreodată, care a lăsat 300.000 de locuințe fără curent electric.

© NOAA

Uraganul Leslie s-a format pe 23 septembrie și a fost degradat la furtună tropicală înainte să ajungă în Portugalia, însă vânturile au atins intensități de uragan, de peste 176 km/h. Leslie a fost catalogată drept cea mai puternică furtună tropicală care a afectat peninsula Iberică în ultimii 176 de ani.

Furtunile tropicale nu ajung de obicei în Europa, iar până în prezent au fost înregistrate doar cinci astfel de evenimente în peninsula Iberică.

Temperaturile de suprafață din largul coastei Portugaliei au fost mai mari decât în mod obișnuit, fiind unul dintre motivele pentru care Leslie a ajuns atât de aproape de peninsula Iberică.

Cercetătorul J.J. Gonzalez-Aleman, de la Universitatea Castilla-La Mancha, a publicat pe Twitter un studiu care arată că temperaturile în creștere ale Atlanticului, atribuite schimbărilor climatice, ar putea determina mai multe uragane tropicale să ajungă în Europa la începutul toamnei.

Studiu: uraganul Florence a fost de două ori mai puternic din cauza schimbărilor climatice

Uraganul Leslie a fost unul dintre cele mai lungi uragane înregistrate vreodată în Atlantic, ținând patru săptămâni și două zile.

Cele mai afectate zone din Portugalia au fost în jurul capitalei, Lisabona, și în districtele Coimbra și Leiria. Orașele Aveiro, Viseu și Porto au suferit și ele daune.

Serviciile de urgență au înregistrat aproximativ 1.900 de incidente. 27 de oameni au suferit leziuni minore. Aproximativ 1.000 de copaci au fost dezrădăcinați.

„Nu am mai văzut niciodată așa ceva. Orașul părea să fie într-o stare de război, cu mașini zdrobite de copaci căzuți. Oamenii au fost foarte îngrijorați.”, a declarat un locuitor al orașului Figueira da Foz pentru SIC.

Leslie a afectat și regiunea Aude din sudul Franței, unde conform autorităților, în câteva ore a fost înregistrată o cantitate de precipitații care în mod normal ar cădea în decursul a câteva luni. 10 oameni au murit în timpul celor mai severe inundații înregistrate în regiune în ultimii 100 de ani.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Brașov și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Scrie, face fotografii pe film și visează la o lume în care omul își reîntoarce sufletul către natură.

Comentarii

comentarii