Let`s Do It, Romania! își propune să strângă un milion de voluntari

Let`s Do It, Romania! își propune să organizeze cea mai ambițioasă acțiune civică de până acum: pe 15 septembrie, când are loc World Cleanup Day, să implice un million de voluntari. 

Let`s Do It, Romania! își propune să strângă un milion de voluntari

Obiectivul World Cleanup Day, la care au aderat 150 de țări, este de a mobiliza 5% din populația Globului pentru a produce o schimbare reală de comportament față de resurse și față de deșeurile generate. În România, Let`s Do It, Romania! își propune să mobilizeze 1 milion de voluntari. Înscrierea pentru Ziua de Curățenie Națională se face pe www.letsdoitromania.ro, iar cei înscriși vor putea să-și aleagă zonele pe care le curăță prin intermediul aplicației World Cleanup.

„Let`s Do It, Romania! este cunoscută în România ca fiind cea mai mare mișcare socială, cu peste 1.400.000 de voluntari mobilizați și 18.000 de tone de deșeuri curățate. Acest nou obiectiv îndrăzneț de a strânge 1 milion de români pentru 15 septembrie înseamnă, pe de o parte, o șansă de a curăța România, iar pe de altă parte, un pas important în coagularea unei comunități de români activi și conectați, viziunea noastră încă din 2009. Noi credem mult în acest spirit de Doer, pe care îl promovăm de la prima acțiune – acționează și contribuie la rezolvarea problemelor care te deranjează, pentru că România ne privește pe toți.” a declarat Ionuț Iordăchescu, Project Manager.

În total, 50 de companii și 11 instituții publice sprijină inițiativa. La nivelul societății civile, 56 de organizații neguvernamentale și grupuri civice  din România, reunind zeci de mii de copii, tineri și adulți implicați și sute de mii de beneficiari și-au asumat împreună susținerea Zilei de Curățenie Națională, prin memorandumul semnat în luna iulie.

Let`s Do It, Romania! își propune să strângă un milion de voluntari

„Să mobilizezi 1 milion de oameni, într-o singură zi, poate părea un obiectiv aproape imposibil, însă cei de la Let’s Do It, Romania! ne-au demonstrat, nu doar o dată, că au această capacitate, de a-i uni pe români pentru un scop nobil. Pentru Ministerul Mediului, marea acțiune de curățenie din 15 septembrie reprezintă o oportunitate extraordinară de a amplifica, la nivel național, însemnătatea anului 2018, ca an de start pentru colectare selectivă, reciclare și economie circulară” a declarat Grațiela Gavrilescu, Ministrul Mediului.

„Cred că, așa cum suntem noi construiți ca popor n-o să ne schimbăm niciodată la nivel de prevenție și să ne adunăm în comunități foarte mari, ci cred că merge schimbarea om cu om. Și cred că asta s-a întâmplat în ultimii nouă ani de cand Let’s Do It, Romania! face toată chestia asta. Și mai cred că și milionul ăsta o să se strângă mai repede chemând om cu om”, a spus Cornel Ilie, unul dintre ambasadorii mișcării, la lansarea inițiativei World Cleanup Day.

Deșeuri semnalizate prin aplicația World Cleanup

Voluntarii mobilizați pe 15 septembrie vor curăța deșeuri a căror cartare sau identificare a mormanelor de deșeuri se realizează cu aplicația de mobil World Cleanup. Aplicația poate fi descărcată gratuit din AppStore sau GooglePlay. Cei care contribuie la Harta Deșeurilor pot câștiga premii în valoare de 17 250 de RON, precum laptop-uri, smartphone-uri și o excursie pentru 2 persoane în România. Cartarea se va încheia pe 2 septembrie, iar până acum au fost încărcate pe hartă 1600 de mormane de deșeuri.

Let`s Do It, Romania! își propune să strângă un milion de voluntari

Toate zonele cu deșeuri sunt încărcate în World Waste Platform, prima bază de date despre deșeuri dezvoltată la scală internațională. Aceasta cuprinde informații despre loc, tipuri, originea deșeurilor pentru analiză și pentru a arăta progresul realizat.

[box type=”info” align=”aligncenter” ]Un român produce anual 254 kg de deșeuri menajere pe an și mai puțin de 10% sunt reciclate, în vreme ce media UE este de 28%, potrivit celor mai recente date ale organismului Uniunii Europene pentru statistică, Eurostat[/box]

[box type=”info” align=”aligncenter” ]România întârzie să adopte instrumente relevante privind gestionarea deșeurilor, iar din 2020, dacă nu va putea atinge o rată a reciclării de 50%, țara va fi pasibilă de sancțiuni de până la 200.000 de euro pe zi și chiar tăierea fondurilor UE pentru protecția mediului.[/box]

spot_img

Ultimele știri