Librăriile și bibliotecile din România, invitate să creeze un colț pentru cărțile de mediu

in EcoLIFESTYLE, Schimbări Climatice 12 November 2019 149 Views

Climate Strike România, Fridays For Future și Editura Seneca lansează un apel către librăriile și bibliotecile din țară să se alăture campaniei #cărțipentruviitor / #booksforfuture prin amenajarea unui colț special dedicat cărților de mediu în săptămâna 25 – 29 noiembrie 2019.

„Cărțile au puterea de a schimba lumea. Una câte una, ele pot inspira noi generații să-și imagineze imposibilul și să-l facă posibil. În aceste timpuri în care ne confruntăm cu criza climatică, avem nevoie de cărți mai mult ca niciodată. Cărți care ne arată de unde izvorăsc problemele care amenință chiar existența civilizației noastre și care ne indică și calea către un viitor sustenabil”, au transmis aceștia.

Înscrierile se pot face până pe 14 noiembrie, completând un formular.

Primele înscrieri de biblioteci și librării participante sunt din Cluj-Napoca, Timișoara și Dej.

Fridays For Future este o inițiativă globală care a pornit de la Greta Thunberg, activista suedeză care a început să protesteze anul trecut împotriva lipsei măsurilor urgente de combatere a schimbărilor climatice. Mișcarea a luat amploare în România în vara 2019, activând actualmente în peste 10 orașe.

Editorii din toată lumea vorbesc despre „efectul Greta Thunberg”. În urma protestelor și acțiunilor la care a luat parte adolescenta în ultimele 12 luni, numărul cărților nou produse cu teme despre mediu, pentru copii, și a celor vândute s-a dublat. Ea a inspirat tinerii să citească mai mult despre cum pot salva planeta.

Climate Strike este un grup informal care dorește accesibilizarea informațiilor despre criza climatică și militează pentru măsuri urgente în fața schimbării climatice, având o serie de revendicări printre care tranziția energetică justă.

Editura Seneca este singura editură ecologică din România, care printează pe hârtie reciclată, plantează copaci pentru fiecare tiraj și a dedicat o întreagă colecție temei de mediu: NOI. Editura pune la dispoziție titluri de mediu promoționale pentru a susține campania #cărțipentruviitor, care are loc cu ocazia Zilei Internaționale Pentru Acțiune Climatică, care este pe 29 noiembrie.

Pe 14 noiembrie, Editura Seneca lansează la Seneca AntiCafe din București cartea „Nimeni nu e prea mic să facă diferența”, o selecție a celor mai importante discursuri susținute de Greta Thunberg în ultimii doi ani. Lucrarea este însoțită de cărți poștale desenate de artistul Dan Perjovschi, care va fi prezent la eveniment.

Comentarii

comentarii