Licee din 9 judeţe trec la energie verde după ce au montat panouri fotovoltaice

in CSR 15 March 2021 142 Views

Aproape 3.000 de elevi și profesori actuali, dar și viitoarele generații din câte un liceu din județele Argeș, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea, Teleorman, Caraș-Severin și Constanța vor beneficia din luna martie de energie verde datorită inițiativei Grupului CEZ în România de a monta și dona câte o centrală de panouri fotovoltaice cu o putere de 15 kW fiecare.

Inițiativa este o investiție cu impact pe termen lung, în valoare de 15.000 de euro de fiecare liceu, fonduri asigurate de Grupul CEZ în România.

În cadrul proiectului, Fundația Progress și un specialist CEZ au susținut cursuri interactive despre energia verde și eficiența energetică pentru 300 de elevi.

„Cel mai bun mod de a învăța despre energia verde este acela de a interacționa cu tehnologia care produce energie verde. Motivațiile copiilor de a urma o meserie de electrician pot fi diverse, însă dacă vezi cum pe școala ta au apărut panouri cu celule fotovoltaice, în mod clar îți vei pune o serie de întrebări. Are loc cunoașterea”, spune Ovidiu Ana, director dezvoltare Fundația Progress.

Compania precizează că, după finalizarea lucrărilor, centralele fotovoltaice vor trece în administrarea directă și în patrimoniul primăriei/liceului beneficiar.

Liceele beneficiare ale acestui proiect sunt:
– Liceul Astra Pitești;
– Liceul Tehnic Energetic Craiova;
– Liceul Energetic Târgu Jiu;
– Un liceu din Alexandria;
– Liceul de Transporturi Auto Drobeta-Turnu Severin;
– Liceul Tehnologic „Ferdinand I” Râmnicu Valcea;
– Liceul Tehnologic „Alexe Marin” Slatina;
– Colegiul Economic al Banatului Montan Reșița;
– Un liceu din Constanța.

Detaliile tehnice ale investiției:
▪ putere instalată a unui panou este de 285 W;
▪ numărul total de panouri care formează kitul fotovoltaic de 15 kWp este de 54 bucăți;
▪ greutatea panoului este de aproximativ 18 kg;
▪ greutate estimată a kitului fotovoltaic de 15 kWp este de aproximativ 972 kg;
▪ suprafața estimată care va fi ocupată de kitul fotovoltaic de 15 kWp este de aproximativ 100 mp cu posibilități de montaj pe acoperișul clădirilor existente în incinta liceelor.

„Ne bucurăm că Liceul Tehnologic Astra din Pitești a fost inclus și în proiectul #EnergieVerde pentru #GenerațiaViitorului! Deja pregătim profesional generația viitorului, adică viitorii specialiști ai companiei, în cadrul proiectului Ucenic Electrician – proiect dezvoltat pentru susținerea învățământului profesional de 3 ani în domeniul electric”, spune Maria Ionică, directoarea Liceului Astra din Pitești.

De asemenea, elevilor liceelor beneficiare, le-a fost lansată provocarea de a deveni creatori de conținut, prin concursul GrEEnfluencer. Tot ce trebuie să facă este să promoveze o acțiune din viața lor, cu un twist eco-friendly. Cele mai bune idei vor fi premiate și publicate pe Tik Tok, pe pagina oficială CEZ România.

Fundația Progress este o organizație neguvernamentală care pilotează inițiative locale în domeniul educației/ formării, (e-) incluziunii și dezvoltării comunitare pe care le scalează apoi, la nivel național, drept bune practici, inovatoare și de impact, folosind bibliotecile publice ca hub-uri (puncte focale) de învățare pe tot parcursul vieții și centre de inovație socială pentru a ajunge la orice grup social, în special la cele marginale.

Citeşte şi:

Director CE Oltenia: România are nevoie de un plan de renunţare totală la cărbune, aprobat prin lege
Raport Bankwatch. Potențialul regenerabil al României riscă să rămână neexploatat
Cum ajută inteligenţa artificială diminuarea deceselor la pasări în parcurile eoliene

Comentarii

comentarii