Lidl obține cel mai înalt calificativ al certificării BREEAM pentru un magazin din București

in Business, Companii, Energie 8 October 2019 141 Views

Lidl obține certificarea BREEAM Outstanding pentru un magazin din București, din cartierul Aviatorilor, cu un scor de 99,1%, fiind magazinul cu cel mai mare punctaj obținut la nivel mondial și primul din România care obține această certificare.

Potrivit Lidl, clădirea se clasează pe primul loc în lume, fiind, în același timp, magazinul cu cel mai mare punctaj obținut la nivel mondial și primul din România care obține acest nivel de certificare. Clădirea a fost proiectată, la cererea Lidl, de Square BAU și construită de Skanska România.

BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) este cel mai recunoscut standard de sustenabilitate și eficiență în domeniu, prin care este măsurat impactul clădirilor asupra mediului.

Această certificare evaluează gradul de sustenabilitate într-o serie de categorii care iau în calcul de la aspecte de eficiență energetică și consum de energie, până la impactul asupra mediului. Certificarea este realizată de către evaluatori independenți, care acordă un calificativ în funcție de punctajul obținut, cel mai mare grad fiind Outstanding.

Dintre toate criteriile de sustenabilitate evaluate, magazinul Lidl din București a obținut punctaj maxim la managementul șantierului și al construcției, supervizat și executat de Skanska Construction România, precum și la managementul consumului responsabil de apă și la consumul responsabil de materiale folosite.

De asemenea, clădirea a obținut un scor foarte bun la eficiența energetică, secțiunea transport și cea a managementului deșeurilor, rezultate din procesul de construcție. S-a pus accent deosebit pe calitatea mediului interior și a confortului ocupanților clădirii, luând în considerare atât confortul termic, cât și cel vizual, olfactiv sau acustic.

Criteriile de sustenabilitate și eficiență au fost urmărite de echipa Skanska pe toată perioada procesului de construcție a clădirii, iar certificarea a fost obținută sub îndrumarea lui Angel Dogeanu, BREEAM Assessor, Vest Klima Instal.

“Suntem mândri că am obținut certificarea BREEAM Outstanding, cel mai înalt standard de sustenabilitate în domeniul construcțiilor, pentru unul dintre magazinele noastre. Angajamentul Lidl de a investi sustenabil și de a construi responsabil, în linie cu cele mai înalte standarde de calitate în construcţie, de protejare a mediului şi de eficienţă energetică, este recunoscut încă o dată prin această certificare”, a spus Frank Wagner, CEO al Lidl România.

În line cu demersurile de sustenabilitate, încă de la faza de proiectare, magazinul Lidl din Aviației a fost construit conform standardelor impuse de BREEAM. Așadar, în cadrul procesului de execuție au fost folosite soluții și tehnologii moderne, iar în procesul de construcție a magazinului s-au folosit atât materiale reciclabile, cât și reciclate.

În plus, au fost folosite sisteme de reducere a amprentei de carbon, precum sisteme de recuperare a căldurii de la vitrinele frigorifice și panouri fotovoltaice, care au capacitatea de a produce până la 100% din energia necesară funcționării unității, dar și sisteme de iluminat cu LED, prevăzute cu senzor de prezență și luminatoare ce permit pătrunderea luminii naturale.

În elaborarea proiectelor pentru noile clădiri, retailerul se raportează la cele mai înalte standarde de sustenabilitate. Pe lângă magazinul Lidl din zona Aviației, care a fost proiectat și construit după standardele BREEAM, și sediul central Lidl a fost proiectat pentru a îndeplini cerințele acestei certificări.

În prezent, Lidl are aproximativ 287.000 de angajați, dintre care peste 6.500 în România, unde retailer-ul german are deschise peste 250 de magazine și 5 centre logistice.

Comentarii

comentarii