Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Limitarea încălzirii globale la 2 grade Celsius nu va mai putea să prevină impactul distructiv asupra climei

Limitarea încălzirii globale la 2 grade Celsius nu va mai putea să prevină impactul distructiv asupra climei, aşa cum spera mediul științific, iar consecinţele vor fi semnificative, au concluzionat zeci de experţi în urma a numeroase studii ale căror concluzii au fost publicate luni, anunță AFP.

Limitarea încălzirii globale la 2 grade Celsius

Până acum plafonul maxim de încălzire globală până la care planeta să fie în siguranță a fost setat la 2 grade Celsius, însă noile studii arată că acesta nu mai este valabil. O lume care se încălzeşte cu până la 2 grade Celsius poate provoca migraţii în masă din cauza creşterii nivelului mărilor şi oceanelor, o scădere a venitului pe cap de locuitor şi diminuarea rezervelor de hrană şi de apă proaspătă, dar şi pierderea biodiversităţii.

Țările sărace sau în curs de dezvoltare din Asia, Africa și America Latină vor fi cele mai afectate, potrivit studiilor publicate în British Royal Society’s Philosophical Transactions A, la peste doi ani de la adoptarea Acordului de la Paris.

Detectăm schimbări semnificative privind impactul asupra climei pentru o lume mai caldă cu 2 grade Celsius, aşa că trebuie să se ia măsuri pentru a se evita acest lucru”, a declarat Dann Mitchell, profesor asistent în cadrul Universităţii din Bristol, unul dintre autorii principali ai textului.

Acordul de mediu încheiat la Paris în 2015 de către 197 de țări vizează menţinerea creşterii valorilor medii de temperatură la o valoare ”mult sub” 2 grade Celsius (ideal 1,5 grade Celsius) în comparaţie cu era preindustrială.

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a declarat joi că schimbările climatice reprezintă „cea mai importantă ameninţare sistemică la adresa umanităţii”.

Cât timp avem pentru a ne adapta

În condiţiile în care temperatura Pământului a crescut cu doar 1 grad Celsius, efectele s-au văzut în creșterea semnificativă a evenimentelor climatice extreme precum episoade de secetă, valuri de căldură şi furtuni severe, pe fondul creşterii nivelului mărilor.

Dacă angajamentele de reducere a emisiilor de dioxid de carbon (CO2), luate în mod voluntar de statele semnatare ale Acordului de la Paris vor fi îndeplinite, s-ar genera o creştere cu 3 grade Celsius, în cel mai bun caz, notează sursa citată.

Una dintre provocări este să aflăm cât de repede vom ajunge la +2 grade Celsius. Dacă durează doar câteva decenii, vor fi în pericol deoarece nu vom avea timp să ne adaptăm climei”, a adăugat Mitchell.

Impactul asupra creşterii economice

Cercetătorii conduşi de Felix Pretis, economist la Universitatea Oxford, estimează că o creştere cu 2 grade Celsius va conduce către o diminuare a PIB-ului pe cap de locuitor, în medie, cu 13% până în 2100.

De asemenea, o creştere cu 2 grade Celsius va avea un „impact negativ semnificativ asupra ratei creşterii economice”, a declarat Pretis pentru AFP. În cazul scenariului creşterii cu 1,5 grade Celsius, previziunile de creştere „sunt aproape imperceptibile faţă de condiţiile actuale”.

Creşterea nivelului apelor

Chiar şi în condiţiile în care această creştere a valorilor de temperatură se va stabiliza la +1,5 sau + 2 grade Celsius, nivelul mărilor va continua să urce cu circa o jumătate de metru pe parcusul secolului 21, dar cu peste un metru până în 2300, conform unui alt studiu. ”Când planeta se încălzeşte, oceanelor le trebuie sute, dacă nu chiar mii de ani să reacţioneze”, a declarat Robert Nicholls, unul dintre autorii textului, profesor în cadrul Universităţii Southampton.

Populția afectată ar fi în jur de 200 de milioane de oameni până în anul 2300.

Accesul la sursele de hrană

O încălzire cu 2 grade Celsius duce totuşi la înmulţirea perioadelor de secetă, la inundaţii, valuri de căldură şi perturbarea modelelor climatice cunoscute.

Unele regiuni vor fi mai grav afectate, la fel şi ţările cu agricultură dependentă de apa de ploaie, a concluzionat o echipă de cercetători condusă de Richard Betts, directorul centrului care studiază impactul climei în cadrul Universităţii Exeter.

Statele care prezintă „cea mai mare vulnerabilitate în ceea ce priveşte securitatea alimentară odată cu trecerea de la clima actuală la încălzirea cu 2 grade Celsius sunt Oman, India, Bangladesh, Arabia Saudită şi Brazilia”, a explicat Betts pentru AFP.

Însă, fiecare zecime de grad contează, susţine Mitchell.

Chiar dacă nu putem limita creşterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius, o putem limita la 1,7 grade Celsius sau la 1,8 grade Celsius şi acesta este mult mai benefic decât să ne dăm bătuţi”, a declarat el pentru AFP.

„Încă putem menţine temperaturile mult sub 2 grade Celsius”, este de părere şi Myles Allen, profesor în cadrul Universităţii Oxford, coautor a mai multe dintre studiile prezentate. Însă, pentru a face acest lucru, este nevoie „să începem acum şi să reducem treptat emisiile la zero în a doua jumătate a secolului”, a spus acesta.

spot_img

Ultimele știri