Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Lista animalelor pe cale de disparitie este inexacta

“Lista rosie” a animalelor pe cale de disparitie este inexacta si directioneaza eforturile de conservare catre specii care nu sunt in pericol, afirma specialistii, citati de The Telegraph.

“Lista rosie ar fi trebuit sa instituie un standard inalt, bazat pe stiinta, un sistem transparent, dar in realitate nu a fost asa”, a declarat Matthew Godfrey, de la Comisia de Fauna si Resurse din Carolina de Nord, Beaufort, pentru New Scientist.

Cercetatorii de la Universitatea din Exter si de la grupul Marine Turtle Specialist au nominalizat testoasa verde, inclusa pe lista in conditiile in care peste 2 milioane de exemplare traiesc in prezent. Chiar daca populatia de broaste testoase este in pericol din cauza exploatarii oualor depuse de ele, nivelul de risc nu este acelasi ca in cazul unor specii de papagali care traiesc pe insule amenintate cu defrisarea.

Alte specii mentionate de cercetatori sunt casalotul si alte cateva tipuri de testoase de mare. Desi au inregistrat scaderi importante in numarul de exemplare, populatiile lor la nivel global raman mari.

Datele necesare in vederea realizarii listei sunt colectate de 7.500 de voluntari, iar riscurile sunt calculate de Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (IUCN). Speciile sunt incluse in categoria celor in pericol de disparitie daca numarul lor scade sub un anumit prag prestabilit. Specialistii in conservare pretind ca acest tip de calcul creeaza o tensiune intre principiile stiintifice si marja de precautie, si, in plus, tinde sa favorizeze mamiferele.

“Stim ca exista unele probleme care in acest moment nu au solutie, dar asta se intampla pentru ca lucram la limita stiintei conservarii. Nimeni nu a reusit sa propuna un sistem alternativ care sa poate fi aplicat tuturor grupurilor taxonomice”, a declarat Craig Hilton-Taylor, cel care gestioneaza lista animalelor pe cale de disparitiei pentru sediul din Cambridge al IUCN.

“Lista rosie” acopera 45.000 de specii si strange milioane de dolari de pe intreg globul pentru protectia faunei.

 

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri