Lista companiilor care au contribuit cel mai mult la încălzirea globală – studiu

Oamenii de ştiinţă estimează că emisiile de la doar 90 de companii au contribuit la aproape 50% din creşterea temperaturii medii globale de la suprafaţa de la sfârşitul Revoluţiei Industriale, scrie Euronews.

Conform unui studiu publicat în revista Climate Change, în septembrie 2017, emisiile înregistrate la aceste 90 de companii producătoare de carbon au contribuit cu aproximativ „42-50% din creșterea temperaturii medii globale” în perioada 1880-2010. De asemenea, acestea au contribuit masiv la creșterea emisiilor de CO2 din atmosferă – proces responsabil de încălzirea globală – și ridicarea nivelului mării globale, potrivit studiului.

83 dintre aceste companii produc cărbune, petrol și gaze naturale, în timp ce restul de 7 sunt producători de ciment.

De asemenea, cercetarea a subliniat că șapte companii private și șapte întreprinderi de stat au fost în mod constant printre primii 20 de cei mai mari poluatori.

Compania americană Chevron s-a dovedit a fi cea mai mare companie care a contribuit la creșterea temperaturii medii globale a suprafeței pământului, urmată de Aramco din Arabia Saudită și Gazprom.

Alte trei companii americane fac acest lucru – ConocoPhillips, Consol Energy și Peabody Energy – la fel ca și cele două companii britanice, BP și British Coal Corporation.

Compania olandeză Royal Dutch Shell, compania franceză Total și Australia BHP Billiton se află, de asemenea, pe listă.

În regiunea Orientului Mijlociu și a Africii de Nord, cele mai poluatoare companii sunt Compania Națională a Petrolului din Iran, Kuwait Petroleum Corp, Sonatrach din Algeria și Abu Dhabi din Emiratele Arabe Unite, precum şi Saudi Aramco.

Pe listă se mai regăsesc PetroChina și Coal India în Asia, precum și Petroleos de Mexicanos și Petroleos de Venezuela în America Latină.

Autorii studiului au evidențiat modul în care factorii de decizie iau în considerare acum dacă producătorii de combustibili fosili ar trebui să poarte o anumită responsabilitate pentru daunele aduse climei care pot fi identificate prin emisiile lor.

Studiul a arătat că „emisiile provenite de la producătorii majori de carbon sunt cuantificabile și substanțiale”, la fel cum este şi legătura acestora cu indicatorii-cheie ai impactului uman asupra mediului înconjurător, inclusiv temperatura medie la suprafață globală și nivelul mărilor şi oceanelor.

„Acești factori, împreună cu considerente de ordin etic, legal și istoric, pot să contribuie la continuarea discuţiilor despre responsabilitățile producătorilor de carbon pentru a contribui la limitarea schimbărilor climatice prin investiții în atenuarea efectelor, sprijin pentru adaptare și compensare pentru daunele climatice”, au concluzionat autorii studiului.

spot_img

Ultimele știri