Raport IUCN: Mai mult de 26.000 de specii de animale din lume sunt acum amenin╚Ťate

in Biodiversitate 12 July 2018 234 Views

Mai mult de 26.000 de specii de animale din lume sunt acum amenin╚Ťate, potrivit celei mai recente evalu─âri,┬áatrage aten╚Ťia Uniunea Interna┼úional─â pentru Conservarea Naturii (IUCN), un ONG care militeaz─â pentru protejarea naturii.┬á├Äntr-o versiune actualizat─â a ÔÇŁListei ro┼čiiÔÇŁ a speciilor amenin┼úate, IUCN a precizat c─â, mai ales ├«n Australia, toate speciile de reptile sunt de acum considerate ca fiind amenin┼úate ┼či c─â o specie din 14 risc─â s─â dispar─â pentru totdeauna.

Nou─âsprezece dintre speciile aflate anterior pe list─â s-au mutat la un nivel mai ridicat de ├«ngrijorare. Acestea includ broasca – Ansonia smeagol – (denumit─â dup─â personajul Gollum din trilogia St─âp├ónul Inelelor), care este decimat─â de poluarea turistic─â din Malaezia; dou─â tipuri de r├óme japoneze care sunt amenin╚Ťate de pierderea habitatelor, dar ╚Öi de substan╚Ťe agrochimice ╚Öi efectele radioactive din dezastrul nuclear de la Fukushima; ╚Öi Bartle Frere, o reptil─â australian─â a c─ârei habitat s-a diminuat – ca urmare a ├«nc─âlzirii globale.

Din p─âcate, amenin╚Ť─ârile nu se limiteaz─â numai la creaturi ├«ndep─ârtate cu nume exotice. Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au atras aten╚Ťia asupra faptului c─â pierderea biodiversit─â╚Ťii reprezint─â o amenin╚Ťare mult mai mare fa╚Ť─â de schimb─ârile climatice, deoarece diminueaz─â capacitatea P─âm├óntului de a furniza aer curat, ap─â dulce, hran─â ╚Öi un sistem meteorologic stabil.

“Aceast lucru sus╚Ťine teoria c─â ne afl─âm ├«ntr-o perioad─â ├«n care dispari╚Ťiile au loc ├«ntr-un ritm mult mai mare dec├ót rata natural─â de fond. Punem ├«n pericol sistemele de sus╚Ťinere a vie╚Ťii planetei noastre ╚Öi punem ├«n pericol viitorul speciei noastre “, a declarat Craig Hilton-Taylor, ╚Öeful unit─â╚Ťii listei ro╚Öii IUCN din Cambridge. “Aceasta este fereastra noastr─â de oportunitate de a ac╚Ťiona – avem cuno╚Ötin╚Ťele ╚Öi instrumentele privind ceea ce trebuie f─âcut, dar acum avem nevoie de toat─â lumea, guvernele, sectorul privat ╚Öi societatea civil─â s─â escaladeze ac╚Ťiunile de prevenire a declinului ╚Öi a pierderii speciilor”.

Lista ro╚Öie a IUCN este compilat─â cu colaborarea a mii de exper╚Ťi din ├«ntreaga lume. Ea include acum 93.577 specii, dintre care 26.197 sunt clasificate ca vulnerabile, critice sau pe cale de dispari╚Ťie.

├Äncep├ónd cu anul trecut, ╚Öase specii au fost declarate disp─ârute, ajung├ónd ├«n total la 872. Alte 1.700 de specii sunt listate ca fiind critic amenin╚Ťate, eventual disp─ârute.

Australia, cea mai vulnerabil─â

├Än total, 975 de specii de reptile din Australia figureaz─â de acum ├«nainte pe Lista ro┼čie, potrivit sursei citate, care a ad─âugat c─â marea majoritate a speciilor amenin╚Ťate au fost endemice ├«n Australia.┬áPopula┼úia de reptile din Australia, care au evoluat ├«n izolare pe aceast─â insul─â, reprezint─â aproape 10% din totalul speciilor de reptile de pe Terra.

Dintre speciile invazive, pisicile s─âlbatice din Australia ucid aproximativ 600 de milioane de reptile ├«n fiecare an.Grassland Earless Dragon, o ┼čop├órl─â de mici dimensiuni, v├ónat─â intens de aceste pisici, a fost transferat─â din categoria vie┼úuitoarelor vulnerabile ├«n categoria celor amenin┼úate pe Lista ro┼čie ├«ntocmit─â de IUCN.

O alt─â specie invaziv─â care amenun╚Ť─â reptilele din Australia este broasca de trestie, cea mai mare specie de broasc─â din lume, originar─â din America Central─â ┼či America de Sud.┬áAceast─â broasc─â, este dotat─â cu glande veninoase cu care ├«┼či ucide pr─âd─âtorii, a fost introdus─â ├«n Australia ├«n 1935 pentru a lupta contra g├óndacilor care devastau culturile de trestie de zah─âr.

Broasca s-a dovedit ineficient împotriva acelor insecte, însă, în schimb, a fost catastrofală pentru mai multe reptile, precum varanul Mitchell, o specie semi-acvatică, inclusă de acum înainte în categoria vieţuitoarelor ameninţate critic.

ÔÇŁIntroducerea broa┼čtelor de trestie a determinat ├«n anumite regiuni dispari┼úia a aproape 97% din popula┼úia de varaniÔÇŁ, a precizat raportul IUCN.

Reptilele Australiei au fost deosebit de vulnerabile la broaște, deoarece nici o specie nativă de pe continent nu produce aceleași toxine.

Modific─ârile climatice reprezint─â, de asemenea, o amenin┼úare pentru reptile, ├«n special pentru o ┼čop├órl─â cu coad─â lung─â (Bartle Frere cool-skink), care tr─âie┼čte doar pe piscurile muntelui Bartle Frere, cel mai ├«nalt lan┼ú muntos din statul australian Queensland.

IUCN a avertizat c─â o cre┼čtere cu 1 grad Celsius a temperaturii ÔÇŁar provoca, cel mai probabil, dispari┼úia a 50% din totalul popula┼úiei acestei ┼čop├órle ├«n urm─âtorii 30 de aniÔÇŁ.

Comentarii

comentarii