Locuitorii din Bari sunt plătiţi ca să meargă pe bicicletă la serviciu

in EcoLIFESTYLE, Transport 9 February 2019 361 Views

Autorităţile din orașul Bari, aflat în sudul Italiei, doresc să îi determine mai mulți cetățeni să se deplaseze cu bicicleta la muncă. Şi sunt atât de dornice, încât sunt pregătite să îi plătească pentru acest lucru.

Începând cu luna februarie, orașul de aproximativ 330.000 de locuitori va instala dispozitive cu GPS pe până la 1.000 de biciclete deținute de persoane fizice pentru a măsura kilometrajul. Astfel, fiecare biciclist va primi 20 de eurocenţi pe kilometru pentru orice călătorie cu bicicleta între casă și locul de muncă. Pentru călătoriile cu bicicleta, altele decât cele spre locul de muncă, participanții vor primi 0,04 euro pe kilometru. Suma totală de bani estimată că va fi plătită prin transfer bancar într-o lună se va ridica la 25 de euro pe persoană.

În Bologna primeşti bere gratis dacă mergi pe jos sau cu bicicleta – VIDEO

Şi Franța a introdus o schemă similară, însă a fost organizată de o companie, şi nu, ca în cazul lui Bari, de municipalitate pentru a încuraja angajații să meargă la bicicletă să lucreze în 2014. Milano a încercat ceva similar în anul următor. Sunt disponibile și bonusuri în numerar pentru persoanele care trec de la autoturisme la biciclete (printre altele) în provincia Brabant din Olanda – o schemă care se dovedește a fi suficient de reușită pentru faptul că Țările de Jos se gândesc acum la lansarea la nivel național.

Un sfert dintre români preferă mersul pe bicicletă

Însă, oraşul italian mai oferă un bonus. Printr-o finanțare acordată de guvernul național, Bari va rambursa, de asemenea, o parte din costul cumpărării unei biciclete de la un retailer agreat în oraș: 100 de euro pentru biciclete second-hand, 150 de euro pentru cele noi și 250 de euro pentru biciclete electronice. În timp ce finanțarea este mai puțin generoasă decât (până la) 1.200 de dolari oferite de Oslo cumpărătorilor de biciclete electrice, este totuşi considerabilă şi autorităţile speră să ajute la finanțarea a 3.000 de biciclete.

Comentarii

comentarii