Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Locuitorii din Sebeș își cer dreptul la un mediu curat și protestează de săptămâni față de noua instalație de formaldehidă

Locuitorii din Sebeș, județul Alba au ieșit în stradă pentru a opta duminică consecutiv pentru a cere un mediu curat și sănătos. Ei se simt în pericol din cauza companiei Kronospan care a obținut acordul de mediu și autorizația de construire a unei noi instalații de producere a 60.000 de tone de formaldehidă pe an, o substanță posibil cancerigenă. Peste 2.500 de oameni au protestat în prima săptămână de manifestații, iar 6.000 de oameni au semnat o petiție împotriva poluării din Sebeș. Compania a dat în judecată cinci dintre protestatari și respinge revendicarea de a-și muta secția chimică în afara orașului. 

KDA_0611

Compania austriacă Kronospan este unul dintre cei mai mari producători de plăci stratificate din lume și deține o platformă industrială în orașul Sebeș care produce deja 30.000 de tone de formaldehidă pe an. Kronospan mai are nevoie de autorizația integrată de mediu pentru a pune în funcțiune noua instalație. Formaldehida este utilizată în producția de PAL și este încadrată ca substanță periculoasă, fiind asociată produselor posibil cancerigene.

Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului Alba, monitorizarea indicatorului formaldehidă se desfășoară în punctul fix din cartierul M. Kogălniceanu din municipiul Sebeș, începând cu anul 2007. Din ianuarie 2014, APM Alba monitorizează acest indicator și prin stația automată AB2 Sebeș. În perioada 2012-2014, nu s-au înregistrat depășiri ale concentrației maxime admise, susțin reprezentanții APM Alba.

KDA_0715

“A existat un raport din luna septembrie anul 2014 conform căruia ar fi fost depășiri de formaldehidă, dar acel raport a fost revizuit în luna februarie anul 2015, motivându-se că timpul de prelevare pentru proba de formaldehidă a fost de 1 oră și 21 minute în loc de 24 ore. De asemenea, vorbim de o companie care a primit nenumărate amenzi de la Garda Națională de Mediu pentru nerespectarea legislației în vigoare”, spune Anișoara Ștefan, președinta asociației Primanatură din Sebeș, care s-a implicat în protestele față de poluarea din Sebeș.

În primul rând oamenii își doresc să trăiască într-un mediu curat și sănătos, un drept garantat prin Constituție, își doresc relocarea secției chimice la o distanță care să le ofere o siguranță. Pe platforma din Sebeș se lucrează cu substanțe extrem de toxice și periculoase, aceste substanțe sunt stocate în cantități de ordinul miilor de tone la câțiva zeci de metri de locuințele oamenilor” – Anișoara Ștefan.

Potrivit Primanatură, formaldehida se produce în trei locuri în România, dar numai în Sebeș acest lucru se întâmplă în mijlocul unei comunități, deși este un amplasament cu risc ridicat care intră dub incidența directivei SEVESO. Gravitatea unui accident la o fabrică de pesticide din Seveso a determinat Consiliul Europei să emită directiva SEVESO care cuprinde reglementări stricte privind producerea și stocarea unor substanțe considerate extrem de periculoase, una din aceste substanțe fiind formaldehida.

Primanatură și ceilalți protestatari speră ca această instalație să nu fie lăsată să funcționeze în interiorul comunității. Duminică a fost depusă câte o petiție la Agenția pentru Protecția Mediului Alba, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Alba și Prefectura Alba, semnată de 6.000 de cetățeni, în speranța că aceste instituții se vor implica mai mult în soluționarea conflictului de la Sebeș.

KDA_0714

Kronospan a devenit ofensivă în urma protestelor și a demarat acțiuni în instanță împotriva a cinci protestatari. “Nu există o relație între companie și comunitate în momentul de față. Din punctul meu de vedere, compania a acționat într-un mod greșit. Nu poți să soluționezi un conflict prin amenințarea cu procese de mii de euro daune, invitații individuale și intentarea cu adevărat a unor procese la București. Cinci persoane sunt date în judecată de către companie. Dacă s-ar fi vorbit transparent cu oamenii, li s-ar fi explicat concret poate nu s-ar fi ajuns la acest conflict. Prin intentarea proceselor această companie nu a făcut altceva decât să creeze o prăpastie și mai mare între ei și comunitate. La urma urmei acești oameni nu au făcut altceva decât să își folosească dreptul de a-și manifesta o nemulțumire, acest drept este garantat prin Constituție. Prin aceste demersuri pe care ei le realizează nu o să obțină de la comunitate decât să îi îndepărteze tot mai mult. Există mai multe metode de a soluționa un conflict, comunicarea este prima, această metodă nu a fost folosită”, spune Anișoara Ștefan.

Puteți citi și:

Solidaritate cu locuitorii din Sebeș care vor să scoată poluarea cu formaldehidă în afara orașului

spot_img

Ultimele știri