Locul medicamentelor expirate nu e la coșul de gunoi

Medicamentele expirate se încadrează în categoria deșeurilor menajere periculoase, care nu ar trebui să ajungă la gropile de gunoi, ci la companii specializate în eliminarea deșeurilor periculoase. Din păcate, în absența campaniilor de conștientizare și a unui flux bine pus la punct de preluare, majoritatea medicamentelor de care consumatorii casnici vor să se dispenseze sunt aruncate pur și simplu la pubelă, la chiuvetă sau la toaletă. Potrivit estimărilor, 1.500 de tone de medicamente ajung anual la gropile de gunoi din România sau în sistemul de canalizare.

De ce trebuie să fim atenți la termenul de expirare a medicamentelor?

După trecerea termenului de valabilitate, unele medicamente pot deveni mai puțin eficiente, ceea ce se traduce în tratamente mai dificile sau eșuate. Mai grav, unele produse medicamentoase își schimbă compoziția chimică, odată expirate.

Există câteva categorii de medicamente care nu mai trebuie deloc folosite după încheierea perioadei de valabilitate: insulina, nitroglicerina, antibioticele lichide, picăturile oftalmologice, produsele injectabile sau produsele care par tulburi ori degradate.

Pentru a ne asigura că medicamentele pe care le folosim sunt eficiente, trebuie să fim atenți la câteva lucruri, chiar și în perioada de valabilitate. Se recomandă ca flacoanele de medicamente să fie închise cu grijă și ca medicamentele să fie depozitate într-un loc răcoros și ferit de lumină. Plasarea unui dulăpior de medicamente în baie nu este deloc o alegere fericită, băile având un grad de umiditate și căldură mult mai ridicat decât restul încăperilor. O altă recomandare este păstrarea medicamentelor într-un loc mai greu accesibil, în așa fel încât să nu fie ingerate din greșeală de copii sau vârstnici.

Medicamentele expirate aruncate la întâmplare sunt nocive pentru mediu

Medicamentele conțin substanțe chimice active care au rolul de a preveni și de a trata afecțiuni. Din acest motiv, traseul lor trebuie să fie strict controlat, excluzând aruncarea la întâmplare. Depuse la gropile de gunoi, medicamentele pot contamina solul și apa. Intemperiile distrug în timp ambalajele, iar substanțele chimice din medicamente pot fi spălate de apa de ploaie, ajungând în levigat. Dacă groapa de gunoi nu este una ecologică, nu deține stație de epurare sau nu are geo-membrană, levigatul va ajunge în cele din urmă în pânza de apă freatică, pe care o va contamina. Această situație este valabilă pentru cel puțin jumătate din gropile de gunoi din România. Riscul este cu atât mai mare cu cât o parte semnificativă din populație consumă apă din puțuri sau din fântâni, care nu este tratată în niciun fel. Consecințele pot fi îmbolnăvirile sau creșterea rezistenței la antibiotice, situație deja constatată de medici.

Aruncarea la gunoi a medicamentelor este și ilegală

Legea spune clar: medicamentele expirate, cu ambalajul deteriorat sau pe care nu le mai folosim trebuie predate farmaciilor. Din păcate însă, nu este la fel de clară și în ceea ce privește cadrul pentru aplicare. Conform Ordinului Ministerului Sănătăţii Nr. 119/2014 și Ordinului Ministerului Sănătății nr. 962/2009, este obligatoriu ca produsele de acest tip să fie predate în farmacii, care au contracte cu operatori specializaţi în colectarea, transportul şi eliminarea medicamentelor prin incinerare ecologică, în cele mai bune condiţii de siguranţă. Dar legislația nu clarifică un aspect foarte important, cine anume suportă cheltuielile presupuse de eliminarea medicamentelor predate farmaciilor: producătorii, farmaciile sau  autoritățile locale? În plus, nu specifică nici care sunt eventualele amenzi. Alt aspect important este că doar unele farmacii au contracte cu firme specializate în eliminarea deşeurilor periculoase și dispun de un sistem de preluare a medicamentelor expirate de la populație pus la punct. Prin urmare, farmaciștii sunt puși în situația de a refuza persoanele responsabile față de mediu și care vor să respecte legea, acestea fiind nevoite să se întoarcă acasă cu medicamentele.

Exemple din alte țări

În Franța, Guvernul a înființat Cyclamed, o fundație care colectează medicamentele expirate de la populație, prin intermediul farmaciilor. Potrivit Cyclamed, în 2017 au fost colectate astfel aproximativ 11 tone de medicamente expirate, adică 164 de grame pe cap de locuitor. Programul a fost gândit foarte coerent, eliminarea medicamentelor fiind valorificată energetic. Aproximativ 7000 de locuințe sunt iluminate și încălzite din această sursă.

Alte exemple europene sunt Germania, Italia, Portugalia și Ungaria,unde predarea medicamentelor expirate în farmacii sau la medicii de familie este obligatorie. Trecând la SUA, reglementările sunt clare aici, mai ales în contextul în care geologii au examinat 39 de cursuri de apă din 30 de state, iar 80% conţineau urme de substanţe medicamentoase.

Traseul corect al medicamentelor expirate, după predarea în farmacii

Mai întâi, este necesar ca medicamentele odată predate să fie ambalate potrivit, în saci plasați la rândul lor în containere securizate, din plastic rigid. Din farmacii, medicamentele sunt preluate de operatori specializați, care le transportă potrivit normelor spre punctele de eliminare. În cazul medicamentelor, eliminarea se face prin incinerare ecologică, la temperaturi de minimum 850°C. Incineratoarele moderne sunt dotate cu sisteme de filtrare, neutralizare şi monitorizare a gazelor, în așa fel încât nu există repercusiuni asupra mediului și a sănătății umane. De asemenea, incinerarea împiedică posibila contaminare a pânzei de apă freatică.

Cum se poate trece de la o teorie frumoasă la practică?

Campaniile de conștientizare pentru consumatorii casnici sunt extrem de utile, dar, în lipsa unei soluții la îndemâna consumatorilor casnici, nu rezolvă problema decât parțial. Rezolvarea trebuie începută cu legislația, care, deși există, necesită îmbunătățiri substanțiale ale cadrului pentru aplicare. Mai precis, fiecare dintre părțile implicate trebuie să aibă roluri și responsabilități clare și e nevoie să fie stipulat cine suportă cheltuielile pentru eliminarea medicamentelor lăsate de populație în farmacii. La fel, este necesară precizarea unui cuantum al amenzilor în caz de nerespectare a legii. În condițiile în care ne confruntăm oricum cu multe surse de poluare greu de gestionat, aruncarea medicamentelor expirate la gunoi este un tip de poluare care ar putea fi evitat cu totul.

www.stericycle.ro

spot_img

Ultimele știri