Locul medicamentelor expirate nu e la coșul de gunoi

in Legislatie, Poluare 3 December 2018 1,863 Views

Medicamentele expirate se ├«ncadreaz─â ├«n categoria de╚Öeurilor menajere periculoase, care nu ar trebui s─â ajung─â la gropile de gunoi, ci la companii specializate ├«n eliminarea de╚Öeurilor periculoase. Din p─âcate, ├«n absen╚Ťa campaniilor de con╚Ötientizare ╚Öi a unui flux bine pus la punct de preluare, majoritatea medicamentelor de care consumatorii casnici vor s─â se dispenseze sunt aruncate pur ╚Öi simplu la pubel─â, la chiuvet─â sau la toalet─â. Potrivit estim─ârilor, 1.500 de tone de medicamente ajung anual la gropile de gunoi din Rom├ónia sau ├«n sistemul de canalizare.

De ce trebuie s─â fim aten╚Ťi la termenul de expirare a medicamentelor?

Dup─â trecerea termenului de valabilitate, unele medicamente pot deveni mai pu╚Ťin eficiente, ceea ce se traduce ├«n tratamente mai dificile sau e╚Öuate. Mai grav, unele produse medicamentoase ├«╚Öi schimb─â compozi╚Ťia chimic─â, odat─â expirate.

Există câteva categorii de medicamente care nu mai trebuie deloc folosite după încheierea perioadei de valabilitate: insulina, nitroglicerina, antibioticele lichide, picăturile oftalmologice, produsele injectabile sau produsele care par tulburi ori degradate.

Pentru a ne asigura c─â medicamentele pe care le folosim sunt eficiente, trebuie s─â fim aten╚Ťi la c├óteva lucruri, chiar ╚Öi ├«n perioada de valabilitate. Se recomand─â ca flacoanele de medicamente s─â fie ├«nchise cu grij─â ╚Öi ca medicamentele s─â fie depozitate ├«ntr-un loc r─âcoros ╚Öi ferit de lumin─â. Plasarea unui dul─âpior de medicamente ├«n baie nu este deloc o alegere fericit─â, b─âile av├ónd un grad de umiditate ╚Öi c─âldur─â mult mai ridicat dec├ót restul ├«nc─âperilor. O alt─â recomandare este p─âstrarea medicamentelor ├«ntr-un loc mai greu accesibil, ├«n a╚Öa fel ├«nc├ót s─â nu fie ingerate din gre╚Öeal─â de copii sau v├órstnici.

Medicamentele expirate aruncate la întâmplare sunt nocive pentru mediu

Medicamentele con╚Ťin substan╚Ťe chimice active care au rolul de a preveni ╚Öi de a trata afec╚Ťiuni. Din acest motiv, traseul lor trebuie s─â fie strict controlat, excluz├ónd aruncarea la ├«nt├ómplare. Depuse la gropile de gunoi, medicamentele pot contamina solul ╚Öi apa. Intemperiile distrug ├«n timp ambalajele, iar substan╚Ťele chimice din medicamente pot fi sp─âlate de apa de ploaie, ajung├ónd ├«n levigat. Dac─â groapa de gunoi nu este una ecologic─â, nu de╚Ťine sta╚Ťie de epurare sau nu are geo-membran─â, levigatul va ajunge ├«n cele din urm─â ├«n p├ónza de ap─â freatic─â, pe care o va contamina. Aceast─â situa╚Ťie este valabil─â pentru cel pu╚Ťin jum─âtate din gropile de gunoi din Rom├ónia. Riscul este cu at├ót mai mare cu c├ót o parte semnificativ─â din popula╚Ťie consum─â ap─â din pu╚Ťuri sau din f├ónt├óni, care nu este tratat─â ├«n niciun fel. Consecin╚Ťele pot fi ├«mboln─âvirile sau cre╚Öterea rezisten╚Ťei la antibiotice, situa╚Ťie deja constatat─â de medici.

Aruncarea la gunoi a medicamentelor este și ilegală

Legea spune clar: medicamentele expirate, cu ambalajul deteriorat sau pe care nu le mai folosim trebuie predate farmaciilor. Din p─âcate ├«ns─â, nu este la fel de clar─â ╚Öi ├«n ceea ce prive╚Öte cadrul pentru aplicare. Conform Ordinului Ministerului S─ân─ât─â┼úii Nr. 119/2014 ╚Öi Ordinului Ministerului S─ân─ât─â╚Ťii nr. 962/2009, este obligatoriu ca produsele de acest tip s─â fie predate ├«n farmacii, care au contracte cu operatori specializa┼úi ├«n colectarea, transportul ┼či eliminarea medicamentelor prin incinerare ecologic─â, ├«n cele mai bune condi┼úii de siguran┼ú─â. Dar legisla╚Ťia nu clarific─â un aspect foarte important, cine anume suport─â cheltuielile presupuse de eliminarea medicamentelor predate farmaciilor: produc─âtorii, farmaciile sau┬á autorit─â╚Ťile locale? ├Än plus, nu specific─â nici care sunt eventualele amenzi. Alt aspect important este c─â doar unele farmacii au contracte cu firme specializate ├«n eliminarea de┼čeurilor periculoase ╚Öi dispun de un sistem de preluare a medicamentelor expirate de la popula╚Ťie pus la punct. Prin urmare, farmaci╚Ötii sunt┬ápu╚Öi ├«n situa╚Ťia de a refuza persoanele responsabile fa╚Ť─â de mediu ╚Öi care vor s─â respecte legea, acestea fiind nevoite s─â se ├«ntoarc─â acas─â cu medicamentele.

Exemple din alte ╚Ť─âri

├Än Fran╚Ťa, Guvernul a ├«nfiin╚Ťat Cyclamed, o funda╚Ťie care colecteaz─â medicamentele expirate de la popula╚Ťie, prin intermediul farmaciilor. Potrivit Cyclamed, ├«n 2017 au fost colectate astfel aproximativ 11 tone de medicamente expirate, adic─â 164 de grame pe cap de locuitor. Programul a fost g├óndit foarte coerent, eliminarea medicamentelor fiind valorificat─â energetic. Aproximativ 7000 de locuin╚Ťe sunt iluminate ╚Öi ├«nc─âlzite din aceast─â surs─â.

Alte exemple europene sunt Germania, Italia, Portugalia și Ungaria,unde predarea medicamentelor expirate în farmacii sau la medicii de familie este obligatorie. Trecând la SUA, reglementările sunt clare aici, mai ales în contextul în care geologii au examinat 39 de cursuri de apă din 30 de state, iar 80% conţineau urme de substanţe medicamentoase.

Traseul corect al medicamentelor expirate, după predarea în farmacii

Mai ├«nt├ói, este necesar ca medicamentele odat─â predate s─â fie ambalate potrivit, ├«n saci plasa╚Ťi la r├óndul lor ├«n containere securizate, din plastic rigid. Din farmacii, medicamentele sunt preluate de operatori specializa╚Ťi, care le transport─â potrivit normelor spre punctele de eliminare. ├Än cazul medicamentelor, eliminarea se face prin incinerare ecologic─â, la temperaturi de minimum 850┬░C. Incineratoarele moderne sunt dotate cu sisteme de filtrare, neutralizare ┼či monitorizare a gazelor, ├«n a╚Öa fel ├«nc├ót nu exist─â repercusiuni asupra mediului ╚Öi a s─ân─ât─â╚Ťii umane. De asemenea, incinerarea ├«mpiedic─â posibila contaminare a p├ónzei de ap─â freatic─â.

Cum se poate trece de la o teorie frumoas─â la practic─â?

Campaniile de con╚Ötientizare pentru consumatorii casnici sunt extrem de utile, dar, ├«n lipsa unei solu╚Ťii la ├«ndem├óna consumatorilor casnici, nu rezolv─â problema dec├ót par╚Ťial. Rezolvarea trebuie ├«nceput─â cu legisla╚Ťia, care, de╚Öi exist─â, necesit─â ├«mbun─ât─â╚Ťiri substan╚Ťiale ale cadrului pentru aplicare. Mai precis, fiecare dintre p─âr╚Ťile implicate trebuie s─â aib─â roluri ╚Öi responsabilit─â╚Ťi clare ╚Öi e nevoie s─â fie stipulat cine suport─â cheltuielile pentru eliminarea medicamentelor l─âsate de popula╚Ťie ├«n farmacii. La fel, este necesar─â precizarea unui cuantum al amenzilor ├«n caz de nerespectare a legii. ├Än condi╚Ťiile ├«n care ne confrunt─âm oricum cu multe surse de poluare greu de gestionat, aruncarea medicamentelor expirate la gunoi este un tip de poluare care ar putea fi evitat cu totul.

www.stericycle.ro

Comentarii

comentarii