Trei persoane decedate, 100.000 evacuate lângă Los Angeles, din cauza incendiilor de vegetație

in Impact, Schimbări Climatice 13 October 2019 101 Views

Mai multe incendii au izbucnit în ultimele zile în statul american California, cu unele chiar la doar 20 de kilometri de Los Angeles. Trei persoane au decedat, 100.000 au fost evacuate, iar mai multe clădiri au fost avariate. Fumul s-a văzut din spațiu.

Foto: Chris Cristi

Un incendiu pe circa 1.600 de hectare, denumit „Saddleridge Fire”, a izbucnit joi, în jurul orei locale 21:00, într-o zonă la 20 de kilometri nord de oraşul Los Angeles. Autoritățile s-au văzut forțate să emită ordine de evacuare pentru zeci de mii de oameni şi să înfiinţeze centre de adăpost de urgenţă.

Vineri, tot statul California era în stare de alertă: peste 100.000 de persoane au primit ordin de evacuare preventivă, sute de mii de persoane au rămas fără electricitate, iar focul distrusese aproape 3.000 de hectare de vegetaţie și cel puţin 74 de clădiri.

Focul iese pe gurile de canalizare

Vineri după-amiază, focul era controlat în proporţie de doar 13% de cei o mie de pompieri, fapt ce a determinat închiderea mai multor autostrăzi, a centrelor comerciale şi a şcolilor.

„Aproximativ 23.000 de case sunt vizate de ordinul de evacuare”, a precizat Michel Moore, şeful poliţiei din Los Angeles, care a desfăşurat 250 de agenţi pe teren pentru aplicarea măsurii.

NASA a publicat pe contul de Twitter imagini cu fumul provenit de la incendiile din California, care poate fi văzut din spațiu.

Vânturile calde caracteristice acestui stat contribuie la alimentarea condițiilor de producere a incendiilor, au explicat serviciile meteorologice americane (NWS). Rafalele, care pot ajunge la peste 100 km/h, riscă să smulgă din rădăcini copacii şi să deterioreze liniile electrice, au precizat meteorologii.  Incendiul arde aproximativ 300 de hectare pe oră, a declarat şeful pompierilor din LAFD, Ralph Terrazas.

„Este un foc foarte dinamic. Plecaţi fără întârziere”, le-a transmis, vineri, Terrazas locuitorilor.

Foto: Luis Alejandre

Sâmbătă, când vântul s-a mai potolit, autoritățile au putut evalua pagubele și au anunțat că incendiile au făcut deja trei morţi. Potrivit serviciilor de intervenţie, o femeie de 89 de ani a murit la Calimesa, la o sută de kilometri est de Los Angeles, când un incendiu a devastat parcul de case-rulotă în care locuia. Focul a fost declanşat de o benă de gunoi, al cărei conţinut s-a aprins, iar flăcările s-au împrăștiat rapid.

Un bărbat de 50 de ani a decedat de o criză cardiacă în timp ce încerca să-şi salveze casa de incendiul denumit Saddleridge Fire. Pompierii încearcă să identifice a treia victimă.  

Anul trecut în luna noiembrie, un puternic incendiu a devastat oraşul californian Paradise, provocând moartea a peste 80 de persoane.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii