Lumea va avea nevoie de investiții în valoare de trilioane de dolari pentru a evita apartheidul climatic

in Schimbări Climatice 16 September 2019 65 Views

Lumea este grav nepregătită pentru a înfrunta efectele crizei climatice, iar costul inacțiunii va fi mult mai mare decât cel al investițiilor pentru adaptare, conform unui nou raport.

Lipsa pregătirii va duce la sărăcie, lipsa apei și creșterea nivelurilor de migrație, având un impact negativ semnificativ asupra bunăsătării oamenilor, avertizează raportul.

Va fi nevoie de investiții în valoare de trilioane de dolari pentru a evita apartheidul climatic, în care cei bogați se pot feri de efectele crizei climatice iar cei săraci sunt lăsați să sufere, însă această investiție este mult mai mică decât costul inacțiunii.

Conform studiului, cel mai mare obstacol nu este reprezentat de bani, ci de lipsa unei conduceri politice care să „trezească oamenii din somnul lor colectiv”. Este nevoie de „o revoluție” în modul în care pericolele crizei climatice sunt înțelese și planificate, precum și în modul în care soluțiile sunt finanțate.

Raportul a fost realizat de Global Comission on Adaptation (GCA), la cererea a 18 națiuni. Conține contribuții de la fostul secretar general ONU, Ban Ki-moon, miniștri ai mediului din China, India și Canada, directorii Băncii Mondiale și oficiali ONU.

Printre recomandările raportului se numără implementarea sistemelor de avertizare timpurie, dezvoltarea culturilor rezistente la secete și restaurarea pădurilor de mangrove pentru protecția coastelor.

„Sunt foarte îngrijorat de lipsa viziunii liderilor politici. Ei sunt mult mai interesați în a fi aleși și realeși, problemele climatice nu se află pe lista lor de priorități. Asistăm la asta în SUA cu președintele Trump.”, a declarat Ban Ki-moon.

Conform raportului, efectele severe ale crizei climatice sunt acum inevitabile. Dacă nu vor fi luate măsuri urgente, 100 de milioane de oameni ar putea fi împinși către sărăcie până în 2030, iar numărul oamenilor care au acces redus la apă în fiecare an va crește de la 1.4 miliarde la 5 miliarde, alimentând conflictele și migrația. Pe coaste, nivelurile în creștere ale mării și furtunile vor duce la strămutarea a sute de milioane de oameni, costurile ajungând la 1 trilion de dolari pe an până în 2050.

Patrick Verkooijen, director executiv al Global Center on Adaptation, a declarat că există un risc mare de apartheid climatic, în care bogații vor plăti pentru a scăpa de efectele negative ale crizei climatice, în timp ce restul oamenilor vor suferi. El a atras atenția că este în interesul națiunilor să investească în măsuri de adaptare.

Raportul estimează că investiția a 1.8 trilioane de dolari până în 2030 va duce la beneficii nete în valoare de 7.1 trilioane de dolari, evitând daune și ducând la creștere economică.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Brașov și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Scrie, face fotografii pe film și visează la o lume în care omul își reîntoarce sufletul către natură.

Comentarii

comentarii