Gravity Light, dispozitivul care produce lumin─â cu ajutorul gravita╚Ťiei

in EcoLIFESTYLE 29 January 2018 183 Views

Gravity Light este un dispozitiv care produce lumin─â numai cu ajutorul gravita╚Ťiei, f─âr─â a fi nevoie de baterii. Aceasta poate fi solu╚Ťia pentru cele 1,2 miliarde de persoane din lume care nu au electricitate ╚Öi cheltuiesc 30% din veniturile lor pe kerosen.

GravityLight, dispozitivul care produce lumin─â cu ajutorul gravit─â╚Ťii

Una din ╚Öapte persoane din lume nu are acces la electricitate. ├Än plus, inhalarea fumului de kerosen, utilizat pentru a lumina ├«nc─âperile cu ajutorul l─âmpilor, are acela╚Öi efect asupra organismului ca ╚Öi cum ai fuma dou─â pachete de ╚Ťig─âri pe zi. ├Än aceste condi╚Ťii, GravityLight, un dispozitiv care produce lumin─â numai cu ajutorul unei greut─â╚Ťi, s-ar putea s─â fie o solu╚Ťie salvatoare pentru omenire ╚Öi pentru mediu.

├Än 2009, o firm─â de design interior lansa o provocare designerilor: s─â g─âseasc─â o solu╚Ťie pentru a lumina casele oamenilor din Africa ╚Öi Asia care tr─âiesc cu mai pu╚Ťin de 3 dolari pe zi. Designerii Martin Riddiford ╚Öi Jim Reeves s-au ├«nscris ├«n concurs ╚Öi a╚Öa a ap─ârut prima dat─â ideea de GravityLight. La sf├ór╚Öitul lui 2012, cei doi au organizat o campanie de crowdfunding prin care au str├óns de ╚Öapte ori suma pe care ╚Öi-au propus-o. Cu cei aproape 400.000 de dolari au creat prototipul care a fost ulterior testat ├«n 26 de ╚Ť─âri.

GravityLight, dispozitivul care produce lumin─â cu ajutorul gravit─â╚Ťii

Acest dispozitiv con╚Ťine o geant─â care trebuie umplut─â cu obiecte ce c├ónt─âresc ├«n total 12 kilograme (pietre, nisip etc). Greutatea este ridicat─â cu ajutorul unei curele (sistemul de scripe╚Ťi face cele 12 kilograme s─â se simt─â ca fiind 3), apoi cade foarte u╚Öor. Un motor cinetic face ca dispozitivul s─â produc─â lumin─â timp de 20 de minute, p├ón─â c├ónd greutatea ajunge jos. Apoi poate fi reluat─â procedura. GravityLight produce o lumin─â de cinci ori mai str─âlucitoare dec├ót cea a l─âmpilor cu kerosen. Combin├ónd energia cinetic─â cu cea poten╚Ťial─â, GravityLight nu necesit─â nici baterii, nici alte costuri suplimentare.

Green Report Shop Casa ECO

├Än 2015, produsul celor doi designeri a c├ó╚Ötigat o finan╚Ťare din parte companiei Shell. Astfel, GravityLight a ajuns ├«n fa╚Ťa a 50 de comunit─â╚Ťi din Kenia.

Ambi╚Ťia celor de la GravityLight este s─â fac─â produsul accesibil pentru to╚Ťi cei 1,2 miliarde de oameni din lume care tr─âiesc f─âr─â electricitate. Iar acum, ├«n varianta sa ├«mbun─ât─â╚Ťit─â ├«n urma feedback-urilor primite, GravityLight va fi produs ├«n Kenia, unde este cererea cea mai mare ╚Öi pentru a minimiza costurile transportului.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=9y8zJrsKMXs]

Comentarii

comentarii