Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Lupta in Gorj: Zi speciala pentru colectarea deseurilor electrocasnice

Targujienii vor putea sa scape de echipamentele electronice si electrocasnice vechi care nu le mai servesc. Acestia vor putea sa scoata aceste deseuri in strada, la centrele de colectare care vor fi special amenajate in acest sens sau in fata caselor in care locuiesc, in data de 3 noiembrie, pana la ora 10.00. Acestea vor fi colectate ulterior, de catre o firma din Tg. Jiu, specializata in acest sens.

Toti locuitorii din Targu Jiu, care detin deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE), va trebui sa le depuna, in data de 3 noiembrie, la centrele de colectare, special amenajate, sau in fata casei.

La acea data, este organizata o actiune la nivel national, prin intermediul careia locuitorii din orasele cu peste 20.000 si peste 100.000 de locuitori va trebui sa renunte la toate echipamentele electronice si electrocasnice vechi, care nu le mai sunt de folos.

Autoritatile gorjene au incheiat deja un parteneriat cu firma de reciclare Uni- Recycling, in vederea colectarii deseurilor care vor fi depuse de locuitorii municipiului. La actiunea respectiva va participa Primaria Targu Jiu, Agentia pentru Protectia Mediului, mass-media si, bineinteles, populatia.

Deseurile vor fi depuse pana la ora zece

Cristina Ghita, inspector de mediu in cadrul Directiei de Servicii Comunale din cadrul Primariei Targu Jiu, spune ca in data de 3 noiembrie, toti locuitorii orasului va trebui sa se mobilizeze, astfel incat, pana la ora zece, deseurile de echipamente electronice si electrocasnice sa fie duse la punctele de colectare. Dupa aceasta, agentii de salubritate, impreuna cu firma Uni-Recycling vor prelua deseurile si le vor duce la sediul firmei, de unde vor fi preluate mai departe, in vederea reciclarii.

Scopul este protectia mediului

Principalul scopul al colectarii si reciclarii acestor echipamente electrice si electronice este acela de protectie a mediului si de evitare a situatiilor in care acestea sunt aruncate la voia intamplarii, in alte locuri decat punctele special amenajate. De asemenea, prin reciclarea acestora se pot obtine materiale refolosibile, care urmeaza sa fie valorificate ulterior. Initial, actiunea a fost programata pe data de 6 octombrie, dar apoi a fost amanata pana pe data de 3 noiembrie.

Obiectivul, greu de realizat

Potrivit Margaretei Chiscan, consilier in cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului, tara noastra ar trebui sa colecteze, anul acesta, cate 3 kg pe cap de locuitor de astfel de deseuri, iar pentru anul viitor, 4 kg pe cap de locuitor. Chiscan sustine ca acest obiectiv este greu de realizat, pentru ca „romanii dau utilitate, mult mai multi ani, aparatelor electronice si electrocasnice, comparativ cu locuitorii altor tari mai dezvoltate”. Acest lucru se datoreaza si puterii de cumparare mult mai scazute, a locuitorilor tarii noastre. Daca aceste obiective nu pot fi indeplinite, Romania va fi penalizata de catre Uniunea Europeana.

Amenzi pentru cetateni

La randul lor, cetatenii care nu respecta prevederile Hotararii 448 din 2005, care spune ca pentru a reduce cantitatea de DEEE, posesorii trebuie sa predea aceste deseuri la punctele de colectare, pot fi sanctionati.
Amenzile sunt cuprinse intre 500 si 1.000 lei pentru persoane fizice si intre 2.500 si 5.000 lei pentru persoanele juridice. Totusi, Lavinia Mosteanu, purtatorul de cuvant al Primariei Tg. Jiu, spera sa nu se ajunga la astfel de situatii. Ea spune ca succesul acestui program, de colectare a DEEE, „tine, in primul rand, de puterea de constientizare a fiecarui cetatean, a faptului ca aceasta actiune este spre binele nostru general”.

Pentru mai multe informatii viziteaza Lupta in Gorj

spot_img

Ultimele știri