Lupta impotriva schimbarilor climatice poate fi rasplatita cu un premiu Nobel

in Aer 5 October 2007 70 Views

Odata cu apropierea decernarii premiilor Nobel, din ce in ce mai multe surse ii indica pe activistii de mediu ca favoriti in castigarea premiului. Alaturi de alti militanti pentru combaterea schimbarilor climatice, printre potentialii castigatori ai premiului Nobel pentru pace se numara si Al Gore, informeaza Environmental News. Atribuirea premiului Nobel unui militant pe probleme climatice va consolida legatura dintre pace si mediu. Castigatorul va incasa un cec de 1,5 milioane de dolari si va fi anuntat pe 12 octombrie intr-o ceremonie care se va desfasura in capitala norvegiana.

Al Gore si Sheila Watt-Cloutier au fost nominalizati de doi parlamentari norvegieni pentru a imparti premiul. Al Gore este autorul cartii si a documentarului premiat cu Oscar "An Inconvenient Truth" . Sheila Watt-Cloutier , o renumita activista canadiana, a facut publice efectele pe care incalzirea globala le are asupra comunitatile umane din zona arctica.

Stein Toennesson, directorul Institutului International din Oslo de Cercetare a pacii i-a indicat ca potentiali castigatori : " Va fi cu siguranta tentant pentru comitetul Nobel sa aiba doi nord-americani, unul personifica lupta impotriva schimbarilor climatice iar celalalt reprezinta victimele schimbarilor climatice".
Jan Egeland, seful Institutului Norvegian de Afaceri Internationale, a confirmat faptul ca poate fi realizata o conexiune intre pace si mediu " Consider ca problema schimbarilor climatice si a mediului se va reflecta in acordarea premiului".

In 2004, premiul a fost castigat de activista keniana Wangari Maathai pentru campania care viza incurajarea femeilor din Africa sa planteze copaci. Anul trecut, premiul a fost castigat de economistul din Bangladesh, Muhammad Yunus, reprezentant al bancii Grameen, pentru eforturile de reducere a saraciei. Stein Toennesson a declarat: " Am senzatia ca premiul va fi castigat de Al Gore si cred ca il merita. Fara indoiala, a reusit sa atraga foarte bine atentia asupra subiectului al carui reprezentant a si devenit".

Foto: filmeweb.no

Comentarii

comentarii