Macron reunește directorii celor mai mari fonduri suverane de investiții pentru a gândi o strategie pro-mediu dedicată companiilor

Directorii celor mai mari șase fonduri suverane de investiții din lume și-au luat angajamentul de a lua măsuri de combatere a schimbărilor climatice și de a gândi o strategie pro-mediu pentru companii în cadrul unei întâlniri organizate de președintele Franței, Emmanuel Macron.

By Kremlin.ru, via Wikimedia Commons

Împreună cu Macron, reprezentanții fondurilor vor gândi un cadru de investiții pro-mediu. Companiile în care fondurile investesc vor fi obligate să respecte cerințele ghidului.

Cele șase fonduri suverane de investiții gestionează o sumă totală de 3 trilioane de dolari, inclusiv cel mai mare fond din lume, al Norvegiei, care ajunge la 1 trilion de dolari.

Pe lângă Norvegia, sunt implicate fonduri de investiții din Golful Persic, Kuweit, Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, care s-au angajat să investească în companii care iau în considerare riscurile climatice când își dezvoltă strategiile. Directorii fondurilor din Noua Zeelandă s-au alăturat și ei proiectului.

Fondurile, ale căror surse principale de bani provin de la combustibili fosili, s-au angajat și să publice date legate de eforturile de reducere a amprentei proprii de carbon, măsură care se va aplica și pentru companiile implicate.

Consilierii prezidențiali francezi se așteaptă ca orientările să influențeze pozitiv și alți mari gestionari de active.

„Pe lângă sumele colosale gestionate de aceste fonduri, ne bazăm pe efectul bulgărelui de zăpadă. Prin implicarea lor în acest legământ comun, va exista un efect de ricoșeu care se va răspândi în domeniul finanțelor globale.”, a declarat pentru Reuters un consilier prezidențial.

Inițiativa vine la un an după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat retragerea țării din Acordul de la Paris. De atunci, Macron s-a poziționat ca lider al eforturilor de combatere a schimbărilor climatice.

Green Report Shop Transport ECO

La începutul anului, Franța a oferit 700 de milioane de euro Alianței Internaționale pentru Energie Solară, pentru a susține dezvoltarea energiei solare în 121 de țări însorite. În luna aprilie a acestui an, Macron a ținut un discurs în Congreul American în care a reamintit importanța Acordului de la Paris și importanța unei tranziții către o economie cu mai puțin carbon.

Însă unii activiști de mediu critică activitatea modestă a guvernului francez în primul său an, care a cedat în fața presiunilor lobby-urilor agricole și de industrie.

spot_img

Ultimele știri