MADR: Ne dorim difuzarea spoturilor TV împotriva risipei alimentare

in Eat Smart, EcoLIFESTYLE, Video News 7 October 2020 188 Views

Ministerul Agriculturii ╚Öi Dezvolt─ârii Rurale a ini╚Ťiat o campanie de informare ╚Öi con╚Ötientizare asupra efectelor risipei de alimente ╚Öi ├«╚Öi dore╚Öte s─â transmit─â aceste mesaje ╚Öi prin spoturi TV, a declarat Gabriela G├«rboan, Director al Direc╚Ťiei de Industrii Alimentare, ├«n conferin╚Ťa Green Report ÔÇ×Educa╚Ťie ├«mpotriva risipei alimentareÔÇŁ.

legea pentru combaterea risipei alimentare risip─â alimentar─â

Foto: sciencemeetsfood.org

Pe 29 septembrie, de Ziua Con╚Ötientiz─ârii Risipei Alimentare, Ministerul Agriculturii ╚Öi Dezvolt─ârii Rurale (MADR) a demarat campania de informare ╚Öi con╚Ötientizare asupra efectelor majore ╚Öi pe termen lung ale risipei de alimente ÔÇ×╚śi tu po╚Ťi proteja planeta! ├Ämpreun─â d─âm startul la reducerea risipei de alimente!ÔÇŁ.

MADR a ├«ncheiat, anterior demar─ârii campaniei, un protocol cu Ministerul Educa╚Ťiei privind distribuirea materialelor care fac parte din campanie: cele patru c─âr╚Ťi ÔÇ×Salveaz─â alimente! Educarea genera╚Ťiilor viitoare pentru o lume cu zero de╚Öeuri alimentareÔÇŁ se adreseaz─â grupelor de v├órst─â 5-7 ani, 8-9 ani, 10-13 ani ╚Öi 14 +.

ÔÇ×Educarea ╚Öi informarea privind importan╚Ťa ╚Öi beneficiile prevenirii ╚Öi diminu─ârii risipei de alimente constituie un instrument care va conduce ├«n viitor la o schimbare a comportamentului societ─â╚Ťii, ├«n general ╚Öi care va contribui la atingerea obiectivelor globale privind reducerea risipei alimentare, fiind necesar ca aceste m─âsuri s─â fie sus╚Ťinute ╚Öi conjugateÔÇŁ, scrie MADR pe site.

ÔÇ×Au fost propuneri pentru o or─â ÔÇô m─âcar ├«n ╚ścoala Altfel ÔÇô despre educa╚Ťie ├«mpotriva risipei alimentare ╚Öi cum m─ân├ónc─â copiii. ╚śi pentru c─â afi╚Öarea pe h├órtie nu satisface ├«ntotdeauna, ne dorim ca aceast─â campanie s─â aib─â ╚Öi partea de informare de interes public, de genul spoturilor publicitare, cum sunt acum f─âcute pentru consumul de zah─âr ╚Öi sareÔÇŁ, a spus Gabriela G├«rboan ├«n conferin╚Ťa Green Report.

Aceasta a sus╚Ťinut c─â nu consider─â c─â este nevoie de m─âsuri coercitive pentru educarea consumatorilor rom├óni.

ÔÇ×Mi-e greu s─â cred c─â nu vom ob╚Ťine rezultate dac─â respect─âm ni╚Öte pa╚Öi corec╚Ťi ╚Öi dac─â ├«ncepem s─â avem comunicare deschis─â ╚Öi dac─â ├«ncerc─âm s─â cuantific─âm cu adev─ârat s─â vedem unde sunt problemele pentru c─â f─âr─â un diagnostic corect nu avem cum s─â punem un tratament corect. A╚Öa cum ├«n Europa nu au fost aplicate sanc╚Ťiuni pentru popula╚Ťie, cred eu c─â pentru urm─âtorii pa╚Öi pe care ├«i avem de f─âcut la nivel de administra╚Ťie este o comunicare mult mai deschis─â. ╚śi a ├«ncerca s─â punem cu adev─ârat problemele pe mas─â ╚Öi a g─âsi solu╚ŤiiÔÇŁ, a mai spus G├«rboan.

Aceasta a mai declarat c─â MADR a finan╚Ťat ni╚Öte proiecte cu Institutul de Bioresurse Alimentare care va furniza date cu privire la risipa alimentar─â.

ÔÇ×Pe baza acestor date trebuie, ├«n urm─âtoarea perioad─â de timp, c├ót mai scurt posibil─â, s─â se comunice modalitatea de cuantificare a de╚Öeurilor alimentare ├«n a╚Öa fel ├«nc├ót s─â avem de unde s─â plec─âm ├«n planificarea acestor strategii.ÔÇŁ

Produse f─âr─â termen de valabilitate

Prezent ├«n cadrul dezbaterii Valer Hanca╚Ö, Director Comunicare ╚Öi Corporate Affairs Kaufland Rom├ónia, a subliniat importan╚Ťa ├«n╚Ťelegerii de c─âtre consumatorul final a termenilor de valabilitate ╚Öi consum fapt care l-ar ajuta ├«n alegerea corecta a alimentelor pentru consum.

Lucrurile nu cred c─â ar trebui s─â r─âm├ón─â doar la nivel na╚Ťional. Mai degrab─â ar trebui luat─â o decizie la nivel european, deoarece suntem ├«ntr-o pia╚Ť─â liber─â, ├«n care produsul poate s─â circule dintr-o ╚Ťar─â ├«n alta, astfel ├«nc├ót consumatorul, fie el din Rom├ónia sau din Germania, s─â aib─â acela╚Öi nivel de ├«n╚Ťelegere ├«n ceea ce scrie pe etichete, chiar dac─â este tradus integral sau par╚Ťial”, a spus Valer Hanca╚Ö.

Acesta a explicat că o altă măsură care ar putea avea un impact important în reducerea risipei alimentare ar fi eliminatrea termenului de valabilitate pentru anumite produse

Pot s─â v─â dau exemple pe care le ╚Ötim fiecare dintre noi: zah─âr, orez, m─âlai. Cred c─â exit─â produse care pot s─â nu mai suporte termen de valabilitate”, a explicat Hanca╚Ö.

Citește și: 

Cami Gui, Food Waste Combat: Trebuie ├«mbun─ât─â╚Ťit─â educa╚Ťia despre risipa alimentar─â la firul ierbii

Auchan lanseaz─â Zero Risip─â, un proiect menit s─â combat─â risipa alimentar─â

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci c├ónd aproape toat─â lumea spune ÔÇ×Nu se poate!ÔÇŁ, exist─â totu╚Öi c├ó╚Ťiva oameni care spun ÔÇ×Hai s─â g─âsim o solu╚Ťie!ÔÇŁ. Pe ei ├«i caut─â Oana Racheleanu, despre ei ├«i place s─â scrie.

Comentarii

comentarii