Madridul a interzis circul cu animale sălbatice

in Biodiversitate 29 March 2019 81 Views

Primăria Madridului a votat miercuri interzicerea circului cu animale sălbatice, un succes pentru activiștii pentru protejarea animalelor. În Spania, nouă din 17 regiuni, precum și alte 300 de orașe, au adoptat astfel de măsuri.

circ

Ahora Madrid, grupul de stânga al edilei capitalei, Manuela Carmena, a votat pentru acest text care modifică ordonanţa municipală privind protecţia animalelor, alături de socialişti şi de liberalii de la Ciudadanos. Conservatorii din Partidul Popular au fost singurii care au votat împotrivă.

„Animalele au dreptul să nu fie supuse unor acte de cruzime care le cauzează suferință, anxietate și stres”, se arată în textul legii.

Madridul se aliniază astfel numeroaselor colectivităţi spaniole care au interzis circul cu animale sălbatice la presiunea militanţilor anti-coride şi în favoarea cauzei animalelor, foarte activi în Spania.  Interdicția reprezintă o victorie pentru organizațiile care luptă de mulți ani pentru protejarea drepturilor animalelor.

„În circuri, animalele trăiesc în captivitate și sunt ținute în cuști în care abia se pot mișca, împotriva nevoilor lor fizice de bază”, a transmis purtătorul de cuvânt al partidului Ahora Madrid. „În ciuda faptului că unele animale sunt născute în captivitate, încă au instinctele naturale pe care dresorii vor să le elimine, forțând vietățile să se poarte nenatural”.

Potrivit platformei InfoCircos, care militează pentru interzicerea prezenţei în circuri a animalelor sălbatice în Spania, nouă regiuni din 17 au interzis astfel de spectacole, printre care Catalonia, Valencia şi Aragon, precum şi numeroase primării locale. Madridul, potrivit lifegate.com, este ultimul din 300 de orașe spaniole, printre care Barcelona și Cadiz, care au interzis astfel de spectacole.

Asociația Circurilor Reunite din Spania avertiza, în ianuarie, atunci când a fost publicat primul draft al legii, că unii dintre angajații circurilor vor intra în greva foamei dacă măsura va fi adoptată. Potrivit Asociației, numai în capitala țării, peste 2.500 de familii trăiesc din veniturile obținute din spectacolele de circ și că „în Madrid, circurile cu animale au înregistrat creșteri de 80% la încasări”.

„Animalele fac parte din familiile noastre, au parte de veterinari 24 de ore pe zi, spații mari să alerge și să se joace și sunt dresate cu dragoste. Ce plănuiți să faceți cu angajații și cu animalele?”, transmitea asociația la începutul anului.

Comentarii

comentarii