Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Mai mult de 3 activiști de mediu uciși pe săptămână în 2018

Global Witness a publicat noul raport anual privind violențele împotriva activiștilor de mediu. Anul trecut, peste 3 apărători ai naturii au fost uciși în fiecare săptămână.

Conform Global Witness, anul trecut au fost înregistrate 164 de decese, față de 201 în 2017. Scăderea a fost atribuită parțial atenției sporite pe care subiectul l-a primit din partea grupurilor indigene, ONG-urilor, mass-mediei și Națiunilor Unite.

Companiile și guvernele utilizează tot mai des tactici non-letale pentru a ține departe activiștii, cum ar fi criminilizarea acțiunilor lor și amenințări.

Filipine este cea mai letală țară din lume pentru oamenii care își protejează pământurile și mediul, înregistrând 30 de crime. Jumătate dintre decese erau legate de industria agricolă. Statul este urmat de Columbia (24 de decese), India (23) și Brazilia (20).

Anul trecut, programul ONU pentru mediu a pus mai multă presiune pe guverne să protejeze apărătorii naturii și a organizat o conferință în Rio de Janeiro pentru a încuraja recunoașterea internațională a dreptului uman la un mediu sănătos. Mass-media a acordat mai multă atenție problemei. The Guardian a publicat o serie de articole despre activiști în colaborare cu Global Witness.

Grupurile indigene spun că au contribuit la declinul crimelor datorită unui  mecanism mai eficient de alertare a lumii cu privire la crimele care altfel nu ar fi ajuns raportate.

De asemenea, marile companii pot mai ușor să obțină ce vor fără violență, deoarece lobby-ul agricol are o poziție tot mai dominantă în politică.

La nivel global, mineritul a fost sectorul care a dus la cele mai multe ucideri – 43. Dar cea mai mare creștere a crimelor a fost în cazul oamenilor care încercau să protejeze surse de apă, de la 4 la 17.

Global Witness a avertizat că numărul crimelor este probabil subestimat, deoarece multe dintre ele încă nu sunt raportate în multe locuri din lume.

Alice Harrison, campaigner la Global Witness, a atras atenția că principalele cauze ale violenței nu se atenuează, ci se agravează.

„Guvernele din unele dintre cele mai afectate state, de la Brazilia la Mexic și India, prioritizează oportunități de afaceri pentru companii agricole și extractive în detrimentul protecției mediului și a drepturilor umane, pregătind scena pentru mai mult conflict pentru pământ.”

Ea a adăugat că problema este agravată de constrângerea libertății de exprimare în mule state, cum ar fi China, Rusia, dar și democrații ca SUA și Franța.

„De asemenea, utilizarea tribunalelor pentru a criminaliza apărătorii este o altă armă a opresiunii care este folosită în sudul și nordul globului împotriva unor oameni care amenință puterea și profitul guvernelor și a marilor afaceri.”

spot_img

Ultimele știri