Cercetătorii din Malaezia au transformat resturi de ananas în piese pentru drone

in Business, EcoLIFESTYLE 6 January 2021 108 Views

C├ó╚Ťiva cercet─âtori de la Universitatea Putra, din Malaezia, au g─âsit un scop pentru fibrele din frunzele de ananas: pot fi folosite pentru piese destinate dronelor. Aceste componente devin astfel mai ieftine ╚Öi mai u╚Öoare fa╚Ť─â de cele sintetice.

O echip─â de cercet─âtori din Malaezia a dezvoltat o metod─â pentru a transforma fibrele din resturile de frunze de ananas ├«ntr-un material rezistent care poate fi folosit la construc╚Ťia unor piese destinate dronelor.

Metoda a fost dezvoltată în cadrul unui proiect desfășurat de Universitatea Putra din Malaezia, care are ca obiectiv chiar descoperirea unor utilizări sustenabile pentru resturile vegetale provenite de la ananasul cultivat de fermierii din Hulu Langat, o regiune aflată la o distanţă de 65 de kilometri de Kuala Lumpur.

ÔÇ×Transform─âm frunza ananasului ├«n fibre cu aplicabilitatea ├«n domeniul aerospa┼úial, invent├ónd pur ┼či simplu o nou─â dron─â”, a declarat profesorul Mohamed Thariq Hameed Sultan pentru Reuters.

Acesta a spus c─â dronele fabricate dintr-un material biocompozit au un raport putere-greutate mai ridicat dec├ót cele din fibre sintetice, fiind de asemenea mai ieftine, mai u┼čoare ┼či se descompun mai rapid atunci c├ónd sunt aruncate. Dac─â drona se stric─â, structura de sus╚Ťinere poate fi ├«ngropat─â ├«n p─âm├ónt, unde se va dezintegra ├«n dou─â s─âpt─âm├óni.

Potrivit acestuia, dronele prototip au reu┼čit s─â zboare la o ├«n─âl┼úime de circa 1.000 de metri ┼či s─â r─âm├ón─â ├«n aer aproximativ 20 de minute.

Scopul final al echipei de cercetare este să creeze o dronă de dimensiuni mai mari, care să transporte încărcături voluminoase, inclusiv senzori de imagine, pentru scopuri agricole sau inspecţii aeriene.

ÔÇ×Rolul nostru este de a ajuta industria, fermierii, s─â-┼či sporeasc─â recoltele ┼či s─â le facem munca mai u┼čoar─â” a spus William Robert Alvisse din cadrul Societ─â┼úii activiste pentru drone f─âr─â pilot din Malaezia, o organiza┼úie nonguvernamental─â care ajut─â la proiectarea dronelor ┼či ofer─â consultan┼ú─â ├«n cadrul acestui proiect.

├Änainte ca proiectul s─â se lanseze, ├«n 2017, frunzele ╚Öi tulpinile de ananas erau aruncate dup─â perioada de recoltare, care are loc o dat─â pe an, dar fermierii sper─â c─â ini┼úiativa dronelor va ├«ncuraja mai mult─â inova┼úie pentru descoperirea unor noi utiliz─âri pentru de┼čeuri ┼či sporirea veniturilor.

ÔÇ×Din cauza crizei sanitare ┼či a problemelor economice cauzate de COVID-19, oamenii sunt dispera┼úi ┼či nu exist─â alternativ─â pentru cre┼čterea veniturilorÔÇŁ, a spus Irwan Ismail, un fermier care cultiv─â ananas.

Citește și: 
China. Ferme de gândaci de bucătărie, pentru a elimina resturile alimentare

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â dezvolt─â noi metode de a face bioplastic din resturi alimentare, paie sau rumegu╚Ö

Comentarii

comentarii