Malaezia va trimite mii de tone de deșeuri de plastic înapoi în țările de proveniență

in Poluare 30 May 2019 128 Views

Malaezia va trimite până la 3000 de tone de deșeuri de plastic înapoi în țările de proveniență, a anunțat ministrul malaezian al mediului.

Malaezia a devenit destinația principală a lumii pentru deșeuri de plastic după ce China a închis cea mai mare piață de reciclare a lumii, iar cele peste 7 milioane de tone de deșeuri generate anual au început să fie trimise în țări din Asia de Sud-Est.

Zeci de centre de reciclare au apărut în Malaezia, multe dintre ele fără să aibă licențe de operare. Comunitățile au început să se înfrunte cu probleme ecologice.

Yeo Bee Yin, ministrul energiei, tehnologiei, științei, mediului și schimbărilor climatice, a declarat că 60 de containere cu deșeuri de plastic care au fost importate ilegal vor fi trimise înapoi.

Autoritățile malaeziene au identificat cel puțin 14 țări de origine, inclusiv SUA, Japonia, Franța, Canada, Autralia și Marea Britanie.

Yeo a declarat că cetățenii statelor dezvoltate nu sunt conștienți că deșeurile lor, în loc să fie reciclate, sunt trimise în mare parte în Malaezia, unde sunt eliminate utilizând metode dăunătoare mediului. Ea a dat ca exemplu o companie de reciclare bazată în Marea Britanie, care a exportat peste 50.000 de tone de deșeuri către Malaezia în ultimii doi ani.

„Cerem națiunilor dezvoltate să își evalueze gestionarea deșeurilor de plastic și să nu mai trimită gunoi către țările în curs de dezvoltare.”, a declarat Yeo.

Malaezia a returnat deja cinci containere cu deșeuri de plastic contaminate înapoi către Spania.

Săptămâna trecută, președintele filipinez Rodrigo Duterte a ordonat trimiterea a 69 de containere de deșeuri înapoi în Canada.

Luna aceasta, aproape toate statele lumii au semnat un acord care limitează exportul deșeurilor din plastic greu de reciclat către țări mai sărace. Conform amendamentului la Convenția din Basel, țările exportatoare vor trebui să primească acordul statelor care primesc deșeuri din plastic contaminate, nesortate sau nereciclabile.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Brașov și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Scrie, face fotografii pe film și visează la o lume în care omul își reîntoarce sufletul către natură.

Comentarii

comentarii