Malaezia returnează în Europa şi America 150 de containere cu deșeuri: nu vrem să fim goapa de gunoi a lumii

in Poluare 31 January 2020 316 Views

Malaezia a trimis înapoi în ţările de origine 150 de containere de deșeuri de plastic, în principal în statele bogate din Europa și America de Nord, începând cu trimestrul al treilea al anul trecut.

Transporturile de deşeuri nedorite au fost redirecționate către Asia de Sud-est, deoarece China a interzis importul deșeurilor de plastic în 2018, dar Malaezia și alte țări în curs de dezvoltare se luptă acum cu aceste deşeuri.

Ministrul Mediului, Yeo Bee Yin, a declarat că alte 110 containere sunt preconizate să fie trimise înapoi până la jumătatea acestui an.

Yeo a spus repatrierea cu succes a unui total de 3.737 de tone de deșeuri a urmat aplicarea strictă în porturile cheie din Malaezia pentru a bloca contrabanda cu deșeuri și închiderea a peste 200 de fabrici ilegale de reciclare a plasticului.

„Dacă oamenii vor să ne vadă ca pe groape de gunoi al lumii, pot să viseze în continuare. Poziția noastră este foarte fermă. Vrem doar să trimitem înapoi (deșeurile) și dorim doar să dăm un mesaj că Malaezia nu este locul de aruncare al gunoaielor din lume”, a spus Yeo reporterilor în timpul inspecției într-un port din statul nordic Penang.

Din cele 150 de containere, 43 au fost returnate în Franța, 42 în Regatul Unit, 17 în Statele Unite, 11 în Canada, 10 în Spania și restul în Hong Kong, Japonia, Singapore, Portugalia, China, Bangladesh, Sri Lanka și Lituania.

Oficialul a spus că guvernul malaezian nu a plătit nimic, cheltuielile cu returul deșeurilor au fost suportate integral de transportatori și companiile responsabile de importul și exportul deșeurilor.

Yeo a spus că discuțiile sunt în desfășurare cu autoritățile Statelor Unite pentru a returna alte 60 de containere în acest an. De asemenea, Canada mai are 15 containere, Japonia 14, Marea Britanie 9 și Belgia 8 din 110 alte containere care sunt încă deținute în porturile malaeziene.

După ce China a sistat în 2018 importurile de deşeuri de plastic pentru industria de reciclare, ţările dezvoltate au încercat să găsească noi destinaţii pentru deşeuri. Capacitatea de reciclare a Malaeziei este în prezent depăşită; mai multe localităţi sunt sufocate de materialele acumulate. Şi alte ţări din sud-estul Asiei au aplicat în ultimele luni politici împotriva importurilor de deşeuri. Indonezia a returnat în ţările de origine câteva sute de containere, iar Filipinele au trimis în Canada o navă cu circa 60, după o controversă îndelungată.

Comentarii

comentarii