Stațiunea Mamaia va planta o barieră verde, ca în anii ’80

Prima barieră verde de pe litoralul românesc va fi plantată la Mamaia. Pe o lungime de patru kilometri vor fi plantați peste 650 de puieți de sălcioară, cătină albă și cătină roșie. Dacă plantarea va fi un succes, spun autoritățile, astfel de bariere ar putea să apară pe tot litoralul.

Directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL), Bogdan Bola, amintește că în anii ’70 și ’80 exista o lizieră la marginea plajelor din Mamaia, care aveau atât un rol peisagistic, dar și de protecție împotriva vânturilor puternice care măturau plajele, transportând nisipul în toată stațiunea.

Acum, ABADL vrea să creeze o barieră asemănătoare, din fonduri europene. În lunile martie – mai ale anului viitor vor fi plantați 650 de puieți pe o lungime de aproximativ patru kilometri. Speciile propuse spre plantare, care au și cele mai mari șanse să prindă în nisip, sunt sălcioara (Eleagnus angustifolia), cătina albă și cătina roșie.

„Pe lângă contrastul vizual plăcut (acestea vor fi aranjate pe trei rânduri), considerăm că alternarea de arbuști cu înălțimi diferite va crea cea mai bună barieră împotriva eroziunii eoliene”, a explicat Bola. „Iată că, prin intervenții verzi, simple, indicate de natura însăși, necostisitoare, punem în aplicare un sistem natural de combatere a pierderilor importante de nisip din spațiul plajei. Plantând specii autohtone, pe o bandă de 10 metri de la limita de vest a plajelor, vom fixa și stabiliza zona dunelor de nisip, iar când această barieră verde va ajunge la maturitate va crea tot fondul necesar stopării transportului eolian a nisipului către zona continentală.”

Acesta a subliniat că, atât administrația pe care o conduce, cât și cetățenii joacă un rol important în cum se va dezvolta aceasta barieră verde.

„După plantare însă, va depinde doar de noi cum vom avea grijă de ea – #ABADL de întreținerea ei curentă și de cetățeni cum o vor ocroti și o vor respecta. Dacă va fi un succes, nu ne vom opri aici, existând pe viitor posibilitatea de a face aceleași perdele forestiere și în alte părți ale litoralului nostru”, a mai transmis Bola.

Citește și: 
11 sectoare de plaje de pe litoralul românesc vor fi reabilitate până în 2023

spot_img

Ultimele știri