Ministerul Mediului: Sistem integrat de management al gunoiului de grajd, pentru nou─â comune

in Poluare 11 December 2019 105 Views

Ministerul Mediului a lansat licita╚Ťia pentru atribuirea contractelor de construire pentru nou─â platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd. Acestea vor fi folosite de fermierii mici ╚Öi gospod─âriile de subzisten╚Ť─â care cresc animale.

Platformele se vor construi la nivel comunal și vor asigura colectarea și managementul gunoiului de grajd în comunele respective.

ÔÇ×Din cauza specificului ei, Rom├ónia are peste trei milioane de ferme mici ╚Öi gospod─ârii de subzisten╚Ť─â, care cresc animale. Mare parte din acestea nu au capacitatea de a gestiona corespunz─âtor dejec╚Ťiile de la animale. Acestea ajung s─â polueze cu nitra╚Ťi apele de suprafa╚Ť─â ╚Öi, mai grav, apele freatice, respectiv f├ónt├ónile din cur╚Ťile oamenilor. Platformele pe care le finan╚Ť─âm rezolv─â problema polu─ârii la nivel de comunitate, asigur├ónd, ├«n plus, ╚Öi conformarea fermierilor la cerin╚Ťele de plat─â ale APIA, legate de capacit─â╚Ťile de stocare a gunoiului de grajdÔÇŁ, a transmis Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor ╚Öi P─âdurilor, ├«ntr-un comunicat.

Beneficiarii investi╚Ťiilor f─âcute ├«n cadrul proiectului sunt exclusiv unit─â╚Ťi administrativ-teritoriale (UAT) care au fost selectate ├«n cadrul unui program competitiv de finan╚Ťare. Pe l├óng─â construirea platformelor, Ministerul Mediului, Apelor ╚Öi P─âdurilor (MMAP) finan╚Ťeaz─â pentru fiecare din acestea un set de utilaje necesar colect─ârii de la popula╚Ťie ╚Öi manipul─ârii gunoiului de grajd, const├ónd ├«n: un tractor, dou─â remorci, un ├«nc─ârc─âtor frontal, o ma╚Öin─â de ├«mpr─â╚Ötiat compostul ╚Öi o cistern─â vidanj─â.

Comunele beneficiare ale acestei tran╚Öe de investi╚Ťii sunt: Vinderei, jud. Vaslui, Coarnele Caprei, jud. Ia╚Öi, Dumbr─âveni ╚Öi Horodnic de Sus, jud. Suceava, Tiha B├órg─âului, jud. Bistri╚Ťa N─âs─âud, Sl─âtioara ╚Öi F├órt─â╚Ťe╚Öti, jud. V├ólcea, Turburea, jud. Gorj, ╚Öi Bistre╚Ť, jud. Dolj.

Eforturile investi╚Ťionale sunt suportate ├«n propor╚Ťie de aproximativ 95% de MMAP, contribu╚Ťia local─â a beneficiarilor de aproximativ 5% const├ónd ├«n contravaloarea proiect─ârii platformelor. Dup─â finalizare, investi╚Ťiile sunt transferate c─âtre UAT, urm├ónd s─â fie exploatate de acestea ╚Öi monitorizate de MMAP.

Investi╚Ťiile se fac ├«n cadrul proiectului ÔÇ×Controlul Integrat al Polu─ârii cu Nutrien╚ŤiÔÇŁ (CIPN), implementat de MMAP ╚Öi finan╚Ťat de Guvernul Rom├óniei, dintr-un ├«mprumut de la Banca Mondial─â.

Finan╚Ť─ârile ├«n infrastructura specific─â diminu─ârii polu─ârii cu nitra╚Ťi, din cadrul Proiectului CIPN, vor continua p├ón─â la finalul proiectului, respectiv 31 martie 2022. Bugetul de investi╚Ťii alocat de Ministerul Mediului, Apelor ╚Öi P─âdurilor, pentru perioada 2017-2022, este de 36,32 milioane Euro.

Proiectul ÔÇ×Controlul Integrat al Polu─ârii cu Nutrien╚ŤiÔÇŁ este parte a demersurilor Guvernului Rom├óniei de asigurare a implement─ârii Directivei Nitra╚Ťi, prin care se urm─âre╚Öte reducerea polu─ârii cu nutrien╚Ťi din surse agricole.

Proiectul ini╚Ťial a demarat ├«n 2008 ╚Öi s-a ├«ncheiat ├«n 2017 ╚Öi a finan╚Ťat 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finan╚Ťarea adi╚Ťional─â a proiectului a fost alocat─â pentru cinci ani, p├ón─â ├«n martie 2022. ├Än aceast─â faz─â a proiectului vor fi finan╚Ťate peste 86 de comunit─â╚Ťi locale.

Comentarii

comentarii