Mare parte din combustibilii fosili ai lumii trebuie să rămână în sol pentru a opri încălzirea globală

Un sfert din rezervele de petrol de pe glob, jumătate din cele de gaz și 80% din rezervele de cărbune ar trebui să rămână neexploatate până în 2050 pentru a limita creșterea încălzirii globale la 2 grade Celsius. Propunerea le aparține britanicilor care prescriu o terapie-șoc pentru salvarea planetei și recomandă intrarea într-un sevraj radical al economiei mondiale marcate de o dependență puternică de resursele de combustibili fosili, scrie Le Monde.

 

Orientul Mijlociu va trebui să renunțe la exploatarea a aproximativ 40% din rezervele sale de petrol, iar China, SUA și Rusia să nu mai exploateze deloc cărbune. Va fi, probabil, singurul mijloc prin care ar putea fi atins obiectivul ONU de a limita încălzirea globală. Iar oamenii politici trebuie să înțeleagă, astfel, că exploatarea intensivă a energiilor fosile este incompatibilă cu acest deziderat, a subliniat Christophe McGlade, de la Institutul de Resurse Sustenabile din Londra, unul dintre autorii studiului care face aceste recomandări.

Rezervele globale de energie fosilă reprezintă în prezent un stoc de 2.900 de gigatone de CO2, de peste trei ori mai mare decât cantitatea de emisii admisă, potrivit evaluărilor făcute de World Energy Council. Iar pentru a pune în aplicare planul britanicilor, este necesar un model energetic nou, care să optimizeze sistemul energetic mondial. Acest model ar trebui să combine o serie de parametri caracteristici pentru regiunile economice dezvoltate ale lumii, și anume utilizarea tehnologiilor avansate, folosirea surselor ”curate” de energie sau modernizarea transporturilor. S-ar putea obține astfel un cost energetic minimal, cât și limitarea încălzirii globale la 2 grade Celsius.

Iar rezultatele nu ar înceta să apară. 35% din rezervele globale de petrol, 52% din cele de gaze naturale și 88% din cele de cărbune ar rămâne astfel în sol. Eforturile ar fi însă inegal repartizate între statele lumii. Ţările din Orientul Mijlociu, care posedă cele mai mari rezerve, ar trebui să renunțe la 40% din exploatarea resurselor de petrol și la 60% din cele de gaze naturale. Africa la 26% și, respectiv, 34%, China și India, la un loc, la 25% și, respectiv, 53%, iar Europa la 21% și, respectiv,  6%, în timp ce țările din spațiul ex-sovietic ar trebui să nu mai exploateze 19% din rezervele de petrol și 59% din cele de gaze naturale.

Canada ar trebui să renunțe la la 75% din exploatarea resurselor de petrol și la 24% din cele de gaz. SUA ar scăpa ieftin, deoarece ar trebui să nu mai exploateze 9% din petrolul pe care îl are și 6% din gazele naturale. Pentru cărbune, restricțiile ar fi dramatice pe majoritatea globului, Orientul Mijlociu fiind cel mai mare perdant în acest scenariu, cu restricția de a nu mai exploata, până în 2050, 99% din resursele sale de cărbune.

„Aceste rezultate ne sugerează că trebuie să ne schimbăm radical abordarea față de energiile fosile și doar un acord global pe climă va putea să compenseze pierderile suferite de țările cărora li se vor impune limite în exploatarea și utilizarea resurselor de energie fosilă. Iar acest acord sperăm să fie semnat la Paris”, au concluzionat Christophe McGlade și Paul Ekins, autori ai studiului despre exploatarea resurselor  de energie fosilă, publicat în revista Nature.

Citește și:

Țara cu cele mai mari rezerve de petrol

Raport CE: Energia eoliană este cea mai ieftină

spot_img

Ultimele știri