Marea Barier─â de Corali prezint─â semne vizibile de ├«mbun─ât─â╚Ťire

in Biodiversitate 13 September 2018 37 Views

Dup─â ce, ├«n 2016, Marea Barier─â de Corali a suferit un episod de albire, acum d─â semne de ├«mbun─ât─â╚Ťire. Albirea coralilor se produce c├ónd, din cauza temperaturii ridicate a apei, sunt expulzate algele simbiotice care dau culoarea ╚Öi nutrien╚Ťii coralilor. Urm─âtoarea etap─â este moartea acestora.

Marea Barier─â de Corali prezint─â semne vizibile de ├«mbun─ât─â╚Ťire

Dup─â avertiz─ârile ├«ngrijor─âtoare lansate ├«n 2016 ╚Öi 2017, privind albirea coralilor, Departamentul de Turism ╚Öi Evenimente din Queensland a emis o ÔÇ×actualizare pozitiv─âÔÇŁ privind Marea Barier─â de Corali din Australia. Mesajul a fost c─â unele zone afectate arat─â ÔÇ×semne vizibile de recuperareÔÇŁ.

Centrul de Cercetare al R├óurilor ╚Öi P─âdurilor (RRRC), un ONG, explic─â aceast─â remediere prin vara mai bl├ónd─â ├«n 2017, precum ╚Öi gra╚Ťie cooper─ârii dintre domeniile de ╚Ötiin╚Ť─â ╚Öi industrie ╚Öi guvern.

Acum dou─â luni, Centrul a g─âzduit un simpozion la care au participat peste 300 de reprezentan╚Ťi din domeniile de ╚Ötiin╚Ť─â, inginerie ╚Öi turism maritim, din 14 ╚Ť─âri. Tema principal─â a fost recuperarea ╚Öi restaurarea recifurilor de corali, ├«n condi╚Ťiile ├«nc─âlzirilor climatice.

Albirea coralilor are loc atunci c├ónd ace╚Ötia sunt stresa╚Ťi de cre╚Öterea temperaturilor apei sau de calitatea proast─â a acestora. Ca r─âspuns, coralii expulzeaz─â algele fotosintetice care sunt responsabile de culoarea distinctiv─â, dar ╚Öi de nutrien╚Ťi. Dac─â condi╚Ťiile de stres persist─â, coralii mor, ├«ns─â dac─â acestea ajung la niveluri acceptabile, unii corali pot absorbi din nou substan╚Ťa ╚Öi ├«╚Öi pot reveni.

RRRC ╚Öi Asocia╚Ťia Operatorilor de Turism Marin au realizat un studiu detaliat ├«n puncte cheie de scufund─âri ale turi╚Ötilor ├«n apropierea ora╚Öului Cairns, ├«n 2016 ╚Öi 2017, ╚Öi au descoperit c─â anumite recifuri care au fost grav afectate de albire arat─â semne importante de ├«mbun─ât─â╚Ťire.

Green Report Shop Transport ECO

Albirea coralilor are loc în mai multe etape, de la echivalentul unei arsuri de soare până la moarte, potrivit directorului RRRC, Sheriden Morris.

ÔÇ×C├ónd este un recif se spune ├«n pres─â c─â s-a albit, de multe ori sunt omise detalii importante despre c├ót de grav─â este albirea, la ce ad├óncime a avut loc ╚Öi dac─â va cauza daune permanente coralilorÔÇŁ, a mai spus acesta.

Sheriden a mai transmis c─â Marea Barier─â ÔÇ×are capacitatea uimitoare de a se reveni dup─â episoadele de albireÔÇŁ. Totu╚Öi, acesta avertizeaz─â c─â recuperarea lor este dependent─â de condi╚Ťiile de mediuÔÇŁ ╚Öi c─â reciful ÔÇ×poate suferi alte episoade de albire pe m─âsur─â ce clima continu─â s─â se ├«nc─âlzeasc─âÔÇŁ.

Impactul complet al episodului de albire din 2016, care a distrus 30% din coralii de la ad├óncime mic─â, nu a fost calculat ├«nc─â. Totu╚Öi, oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au g─âsit colonii de corali albi╚Ťi ╚Öi la 40 de metri ad├óncime.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci c├ónd aproape toat─â lumea spune ÔÇ×Nu se poate!ÔÇŁ, exist─â totu╚Öi c├ó╚Ťiva oameni care spun ÔÇ×Hai s─â g─âsim o solu╚Ťie!ÔÇŁ. Pe ei ├«i caut─â Oana Racheleanu, despre ei ├«i place s─â scrie.

Comentarii

comentarii