Marea Britanie a suspendat interdicția privind pesticidele dăunătoare albinelor

in Autoritati, Biodiversitate 24 July 2015 309 Views

Guvernul britanic a suspendat interdicția Uniunii Europene privind pesticidele care s-au dovedit extrem de nocive pentru albine, deși peste 500.000 de persoane au semnat o petiție împotriva acestei decizii, informează Inhabitat.com. Măsura a venit ca răspuns la o cerere ”de urgență” a Uniunii Naționale a Fermierilor (NFU), care pretind că pesticidele neonicotinoide sunt necesare pentru protejarea culturilor de gândaci. Grupurile de mediu, însă, consideră decizia ”scandaloasă”.

albine

Albinele și alți polenizatori sunt ele însele absolut vitale pentru sănătatea culturilor, dar populațiile lor sunt în declin, din cauza bolilor și pesticidelor. În decembrie 2013, Uniunea Europeană a adoptat o interdicție privind pesticidele care conțin substanțe chimice neonicotinoide, pentru a ajuta la încetinirea colapsului coloniilor de albine. ”Promit să fac tot posibilul să mă asigur că albinele noastre, care sunt atât de vitale pentru ecosistem și contribuie cu peste 22 de miliarde de euro anual la agricultura europeană, sunt protejate”, a declarat în 2013 Tonio Borg, comisarul UE pentru sănătate.

Dar guvernul britanic s-a opus cu fermitate interdicției. Cu toate că a respins o cerere anterioară ”de urgență” prin care NFU cerea suspendarea interdicției la nivel național, guvernul a luat măsuri secrete, de pildă, a cerut consilierilor independenți să păstreze minutele întâlnirilor în cadrul cărora s-a discutat ce-a de-a doua cerere a NFU. Aceste întâlniri închise au dus la ridicarea temporară a interdicției UE, între anumite limite.

Astfel, va fi permisă utilizarea a două pesticide neonicotinoide produse de Bayer și Syngenta pentru timp de 120 de zile pe aproximativ 5% din culturile de rapiță din Anglia, o zonă întinsă pe aproximativ 30.000 de hectare.

„Este scandalos faptul că guvernul a cedat presiunii NFU. Dovezile științifice arată cât de periculoase sunt aceste substanțe pentru albine și alți polenizatori. Campania NFU de subminare a interdicției pesticidelor lasă impresia că s-ar pierde mari recolte la nivel național, dar acest lucru nu e susținut nici de dovezi științifice, nici de cifre privind recoltele”, a spus Paul de Zylva, militant la Friends of the Earth. Datele pe care NFU le-a prezentat guvernului rămân confidențiale.

Sursă foto: Flickr.com

Mai citește și:

Portland a interzis folosirea pesticidelor care omoară albinele

20 de hectare de pământ din statul New York, transformate în sanctuar pentru albine

Comentarii

comentarii